Wednesday 14 February 2018 - 5:00 pm to 6:45 pm
Kenniscafé Groningen 2018

Protonentherapie

Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes
Location: 
UMCG, Antonius Deusinglaan 1, Groningen
Tickets: 
toegang gratis, ticket verplicht

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum. Het GPTC, zoals het gaat heten, biedt een nieuwe manier van gerichte bestraling met protonen (kerndeeltjes) in plaats van fotonen (lichtdeeltjes). Maar hoe werkt dit precies? Wat zijn hiervan de voordelen? Hoe nieuw is deze methode nog? En hoe ziet het gebouw eruit?

Gespreksleider Alex van den Berg praat met:

Hans Langendijk, professor bij het UMCG in de Oncologie en voorzitter van het Landelijk Platform Protonentherapie. In het UMCG doet hij onderzoek naar radiotherapie en alle effecten daarvan op ziekten en het menselijk lichaam.

Sytze Brandenburg, professor in de Versnellerfysica en werkzaam bij het KVI Center for Advanced Radiation Technology. Hier staat toepassingsgericht onderzoek centraal, dat een nauwe samenwerking met de gezondheidszorg.

Rob Coppes, professor Radiotherapie met een focus op Nucleaire Geneeskunde en Medische Beeldvorming. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor RadioBiologie.

Een virtueel kijkje in het protoncentrum
AAS Groningen architectenbureau heeft het nieuwe gebouw voor het GPTC ontworpen. Aron van Delft neemt ons mee in het proces en de eisen die er lagen via foto’s en ontwerptekeningen.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met het UMCG en vindt plaats in het UMCG, Boeringzaal 3211.0004. Deze is bereikbaar via de ingang van de Faculteit Medische Wetenschappen (UMCG Noord), Antonius Deusinglaan 1.