Overslaan en naar de inhoud gaan
Over bankiers
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Aletta Jacobshal
Blauwborgje 4, Zernike Campus
Groningen
Nederland

Tickets
UITVERKOCHT! Geen kaart? Probeer het even aan de zaal, wie weet!

Joris Luyendijk

Dit kan niet waar zijn!
coreferent Boudewijn de Bruin

Joris Luyendijk probeert de financiële wereld te doorgronden. Zijn pijnlijke conclusie: financiële instellingen en bankiers kunnen de wereld te gronde richten.
De financiële wereld blijkt geen ver-van-je-bed-show. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor. Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem – met gevaar voor hun eigen baan – zien hoe de financiële wereld in elkaar zit. Zijn conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

Joris Luyendijk studeerde in Amerika (Kansas), Amsterdam en Cairo onder meer politicologie, antropologie, Arabisch en geschiedenis. Tussen 1998 en 2003 werkte hij achtereenvolgens in Cairo, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Hij schreef o.a. de boeken Een goede man slaat soms zijn vrouw (1998), Het zijn net mensen – beelden van het Midden-Oosten (2006) en Je hebt het niet van mij maar... Een maand aan het Binnenhof  (2010). Luyendijk woont sinds mei 2011 in Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhoudt over de financiële wereld in Londen. Hij gaat daarbij als een antropoloog te werk en benadert de stad en financiële wereld net zoals voorheen de verschillende groepen in het Midden-Oosten. Dit jaar verscheen zijn boek Dit kan niet waar zijn. Onder bankiers.

Boudewijn de Bruin is hoogleraar financiële ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde één jaar aan het conservatorium, en wiskunde en filosofie in Amsterdam, Berkeley en Harvard. Dit jaar verscheen zijn boek Ethics and the Global Financial Crisis: Why Incompetence is Worse than Greed (Cambridge University Press).

Deze lezing is georganiseerd door boekhandel Van der Velde en Studium Generale Groningen. Na afloop van de lezing signeert Joris Luyendijk zijn boeken in de stand van Van der Velde.

Zie ook

Placeholder
Overleven op het topje van de aardbol
Nederlands

De noordpunt van de aarde bestaat uit een uitgestrekte oceaan omgeven door land.

Justin Kroesen, Wouter Slob en Herman Wegter
Het succes van The Passion
Nederlands

Tv-spektakel The Passion is een publiekstrekker. Maar wat blijft er over van het Bijbelse verhaal en de religieuze betekenis?