Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tickets
Uitverkocht

Nacht van de Levensbeschouwing

Voorbij de ratio
Arjen Lubach in gesprek met Emanuel Rutten en studenten

De wereld van de student anno 2017 draait vooral om feiten, logica en bewijzen. Alles in de wereld is te verklaren. Kennis en rationeel verstand is het enige wat je nodig hebt om het leven te kunnen begrijpen… Toch?

Maar waarom zoeken we naar zingeving als het al duidelijk is hoe het leven in elkaar steekt? Waarom zoeken we naar spiritualiteit en religie als alles zo klaar is als een klontje?

Om hier achter te komen zetten wij tijdens de Nacht van de Levensbeschouwing ratio en gevoel tegenover elkaar. Schrijver, cabaretier en tv-presentator Arjen Lubach gaat in de Martinikerk in gesprek met filosoof en wiskundige Emanuel Rutten en het publiek over religie en levensvragen en het belang van een levensbeschouwing voor studenten. Uiteraard kunnen studenten ook hun vragen aan de sprekers stellen.

Vanaf 22.00 uur zijn er kleinschalige lezingen en workshops over thema’s als satire in religie, de twee gezichten van het boeddhisme, filosofie en levensbeschouwing en het bestaan van God. Maar je kan ook tot rust komen bij de workshop mindfulness, kennis maken met het stadsklooster of genieten van muziek tussen hemel en aarde op de gewelven van de Martinikerk. Vooraf aanmelden voor de kleinschalige lezingen en workshops kan hier.

Tijdens de Nacht van de Levensbeschouwing spreken onder anderen sterrenkundige Peter Barthel, de filosofen Lodi Nauta en Menno de Bree, religiewetenschapper Stefania Travagnin en pastoor Arjen Jellema.

De Nacht van de Levensbeschouwing wordt georganiseerd door de SKLO (Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties), het GSp (Groninger Stu­dentenplatform voor Levensbeschouwing) i.s.m. Studium Generale Groningen.

Zie ook

Placeholder
Thomas von der Dunk, Bas Heijne, Dick de Boer, Ineke Velduis-Meester
Nut en nadeel van een historische canon
Nederlands

Hoewel het vak geschiedenis zich in ons onderwijs maar amper zeker weet, was de belangstelling voor ons verleden nog nooit zo groot.