Overslaan en naar de inhoud gaan

Noorderzon voorpret #2

Darwin in de stad
Nederlands

Het is (bijna) zomervakantie! Tijd om erop uit te trekken – of het nou ver weg is of dichtbij, een rondje door het Noorderplantsoen. Wat? Het Noorderplantsoen? Voor je het weet is het alweer tijd voor Noorderzon en wordt het park omgebouwd tot festivallocatie waar je onder meer de eerste Studium Generale-sprekers van het najaar kunt zien. Benieuwd naar wie ze zijn? De komende weken stellen we je aan ze voor zodat je goed voorbereid op het grootste festival van het Noorden verschijnen!

Darwin in de stad
Ga je op vakantie naar een ver oord om de natuur te verkennen? Naar Borneo om de dieren in het regenwoud te spotten? Dat kan veel goedkoper én dichterbij, op zoek naar de ‘Big 5’ van je eigen stad. In Groningen waan je je namelijk ook in de jungle – de stadsjungle wel te verstaan. Evolutiebioloog en onderzoeker Menno Schilthuizen laat je op 24 augustus zien hoe dieren zich in razendsnel tempo aanpassen aan de drukte van het stadsleven. Van nachtbrakende spinnen tot verkeerstolerante vogels en van detox-duif tot heavy metal-plant, hij laat je verbazen over de natuur in de stad.

Eén van de ontdekkingen die Schilthuizen beschrijft is het verschil tussen de duif binnen en buiten de stad: een stadsduif heeft vaak donkerdere veren dan zijn soortgenoot op het platteland. Daarmee kan hij de zware metalen die hij uit de stadslucht opvangt, afstoten. De metalen hechten zich namelijk aan het pigment en daardoor hebben ze er minder last van. En wist je dat de slak in de binnenstad voor zijn huis een andere architect inhuurt dan de traditionele tuinslak? De stadsslak heeft een lichtere kleur huis, waardoor hij beter tegen de warmte kan, zo legt Menno uit tijdens deze stadssafari met de Volkskrant.

In zijn boek Darwin in de stad beschrijft Schilthuizen nog veel meer bijzonderheden van de stadse flora en fauna. In 2018 won het boek de Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek van 2018. Op 24 augustus kun je hem spotten in de Ophelia Tent op Noorderzon. Meer informatie en tickets vind je hier.

04-07-2019

Zie ook