Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkcolleges gastschrijver Joke van Leeuwen

Alleen voor RUG-studenten
Nederlands

Gastschrijver Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen. Ze groeit op in een gezin waar veel gezongen, gemusiceerd en toneelgespeeld wordt. Ze studeert grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Sint-Lukasinstituut in Brussel en geschiedenis aan de Brusselse VUB. Ze legt zich toe op schrijven, tekenen en cabaret, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ze schrijft proza, poëzie, tekent, maakt theaterprogramma's en treedt op als performer.

Tekst en beeld kunnen niet zonder elkaar in het werk van Joke van Leeuwen: ze versterken elkaar, ze vullen elkaar aan en nemen het verhaal geregeld van elkaar over. Haar gastschrijverschap staat dan ook in het teken van die kruisbestuiving van genres, stijlen en vormen. Aan de hand van inspirerende voorbeelden schrijf je in opdracht korte teksten. Je gaat aan de slag met verschillende genres en stijlen, met dialogen en humor en met het helder verwoorden van complexe kennis. Ook het werken met tekst en beeld komt aan bod. De teksten worden gezamenlijk besproken.

Data/tijd/plaats
15, 22 en 29 september; 6 & 13 oktober; 10, 17 en 24 november

Tijd
11.00-13.00 uur

Plaats
Zaal LE 1312.0012
Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 (Harmoniecomplex), Groningen

Aanmelding
Aanmelding per e-mail bij Annemieke Koning: a.m.koning@rug.nl.
Uiterste aanmelddatum: maandag 24 augustus 2020

Er kunnen maximaal 16 studenten deelnemen aan de werkcolleges: acht letterenstudenten en acht studenten van buiten de Letterenfaculteit. Studenten kunnen zich aanmelden met een korte geschreven motivatie en vermelding van hun studie. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS (vrije ruimte). 

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, P.F. Thomése, Ellen Deckwitz, Auke Hulst en Edward van de Vendel. In 2010 werd het 25-jarig bestaan gevierd met optredens en werkgroepen van diverse schrijvers/zangers van popsongs, met Spinvis, Typhoon, Huub van der Lubbe, Stef Bos, Ellen ten Damme, Jan Rot en Freek de Jonge. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

©Foto: Koos Breukel

15-06-2020

Zie ook

Met oa. Bert Hadders, Meindert Talma, Beno Hofman, Trudy Dehue, Peter de Jonge en Kasper Peters
Hoe gek is Groningen?
Nederlands

Hoe wenselijk is het dat we allemaal geslaagd, gelukkig en aangepast zijn? Geven de apartelingen de wereld niet juist kleur?