Skip to main content

De rol van darmen bij Autisme, Depressie en Parkinson

Aletta Kraneveld

Wat is de rol van darmen, haar bewoners (de darmflora) en het afweersysteem bij depressie, autisme en de ziekte van Parkinson?
In de darmen bevindt zich, op het centrale zenuwstelsel na, het grootste zenuwnetwerk en het meest uitgebreide afweersysteem van ons lichaam. Wat we eigenlijk al sinds mensenheugenis weten, maar wat pas nu wetenschappelijk onderzocht wordt, is dat ons buikgevoel voor een groot deel bepaalt hoe het met ons gaat. Verstoringen in de communicatie tussen de darm en haar bewoners (darmflora) met het brein en vise versa worden steeds vaker (h)erkent in zowel chronische ontstekingsziekten als ook bij mentale aandoeningen zoals autisme en depressie, maar ook bij neurodegeneratieve ziekten. Aletta Kraneveld zal in grote lijnen uiteen zetten wat de rol van darmen, haar bewoners en het afweersysteem is bij depressie en de ziekte van Parkinson.  
Caroline de Theije is wegens privé-omstandigheden verhinderd. Haar lezing, waarin zij een reis maakt van darmen naar het brein en weer terug in het kader van neuronale ontwikkelingsziekten, wordt overgenomen door Aletta Kraneveld ( tevens begeleider van Caroline de Theije's promotieonderzoek). Zij verkent hoe voeding, met componenten die bevorderlijk zijn voor zowel het afweersysteem als het zenuwstelsel, mogelijk gebruikt kan worden voor behandeling van aandoeningen zoals autisme.

Aletta Kraneveld is immunofarmacoloog en universitair hoofddocent bij de Universiteit Utrecht en onderzoek met haar team de rol van de ‘darm-afweersysteem-brein’-as in zowel ontstekingsziekten als mentale en neurodegeneratieve aandoeningen. 

Also in this series

See also

André Aleman met coreferent Jacob Jolij
Over de rol van bewust leven
Nederlands

Onderzoek heeft aangetoond dat onbewuste processen in ons brein een grote invloed kunnen hebben op ons gedrag.