Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Nederlands

Er was eens een God

Jan, Jan jr. en Bas Blokker

De Bijbel is het bestverkochte boek aller tijden, maar is ook altijd terug te vinden op de lijsten van minst gelezen boeken. Niet in de laatste plaats omdat het boek met zijn wetten en  voorschriften, genealogieën en volkstellingen, bepaald niet makkelijk toegankelijk is. Dat is zonde, menen Jan Blokker en zijn zoons Jan jr. en Bas. Want door de eeuwen heen heeft de Schrift een doorslaggevende betekenis gehad voor de wereldgeschiedenis. Zelfs in deze tijd van ontkerkelijking baseert nog de helft van de Nederlanders hun overtuiging op de teksten van het Oude en Nieuwe Testament. Nog altijd is de westerse moraal voor een groot deel ontleend aan de Bijbel, en ook vinden veel uitdrukkingen en zegswijzen in de Nederlandse taal hun oorsprong in de Schrift.

In Er was eens een God vertellen Jan, Jan jr. en Bas Blokker (zelf ‘ongelovige zielen’) het aloude verhaal op een toegankelijke manier en plaatsen het in een historische context. Zij slagen erin om twee verschillende grootheden - verhalen en geschiedenis - te combineren en maken daarmee Er was eens een God tot een levendige en aannemelijke (na)vertelling van de Schrift. De schoonheid en vitaliteit van de bijbelse geschiedenis raken volgens hen de ongelovige even trefzeker als de gelovige.

Jan Blokker sr. studeerde geschiedenis in Amsterdam, schreef  boekrecensies en columns voor de Volkskrant. Sinds 2006 heeft hij een column in NRC Handelsblad en NRC Next.
Jan Blokker jr. (1952) studeerde nieuwe geschiedenis in Amsterdam en werkte als rector van de OSG West-Friesland in Hoorn. Tegenwoordig is hij publicist. Bas Blokker (1963) studeerde middeleeuwse geschiedenis in Amsterdam en is redacteur van NRC Handelsblad. Eerder schreven vader en zonen Blokker Het vooroudergevoel. De vaderlandse geschiedenis.

Er was eens een God is geïllustreerd met de monochrome prenten die Johan Herman Isings in 1950 maakte voor de Bijbel behandeld voor jonge mensen, geschreven door Wolf Meesters. Isings is bekend door zijn schoolplaten over de vaderlandse geschiedenis.

Ism. Boekhandel Selexyz Scholtens

Zie ook

Placeholder
Tsjalling Swierstra & Evelien Tonkens in gesprek met Cees Sterks en Ger Tillekens
Prestatie, respect en solidariteit in een meritocratie
Nederlands

Mensen moeten gelijke kansen hebben en hun maatschappelijke positie mag niet bepaald worden door afkomst, ras of sekse. Alleen hun eigen inzet en talent mogen tellen.