Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

100 jaar zwaartekracht volgens einstein

Eric Bergshoeff

Onder welke omstandigheden ontwikkelde Einstein zijn algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht? 
Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat Einstein de laatste hand legde aan zijn beroemde algemene relativiteitstheorie van de zwaartekracht. Vier jaar later zou Eddington met zijn veelbesproken expeditie naar het eilandje  Principe voor de westkust van Afrika de theorie van Einstein experimenteel bevestigen. De New York Times kreeg er lucht van en schreef: “Einstein theory triumphs. “ De rest is geschiedenis. Van de ene op de andere dag werd Einstein het icoon van de wetenschap zoals we hem nu kennen. Minder bekend is onder welke moeilijke omstandigheden Einstein aan zijn theorie werkte. Hoe staat de theorie van Einstein er op zijn honderdste verjaardag voor: zijn de eerste barsten in de theorie gevonden of kunnen we in de komende jaren nog steeds met Einstein uit de voeten? 

Eric Bergshoeff is de Sitter hoogleraar in de Theoretische Natuurkunde. Na een aantal jaren in Boston, Trieste, CERN en Londen doorgebracht te hebben kwam hij in 1991 als KNAW Fellow aan de Universiteit van Groningen te werken.  In 2009 werd hij benoemd tot Akademie Hoogleraar. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar het verenigen van Einsteins zwaartekracht met de kwantummechanica.

Ook in deze serie

Zie ook

Inleiding: Martin Drenthen
Documentaire, Engels met Nederlandse ondertitels
Nederlands

Timothy Treadwell leefde dertien jaar lang elke zomer tussen een groep wilde grizzlyberen, om uiteindelijk door een van zijn beren te worden opgegeten.

Drie korte lezingen over
Ysbrand van der Werf, Ruth Koops van 't Jagt en John Heymans
Nederlands

Hoe lezen wij gedichten? Wat gebeurt er in het hoofd van Arnon Grunberg en zijn lezers tijdens het schrijf- en leesproces? En wat had dichter Gerrit Krol met wiskunde?