Overslaan en naar de inhoud gaan
Boekpresentatie en gesprek met Coen Verbraak
Nederlands
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht! Er komt een verbinding naar een videozaal

Als mijn geheugen me niet bedriegt

Douwe Draaisma, Coen Verbraak

Douwe Draaisma presenteert zijn nieuwe boek ‘Als mijn geheugen me niet bedriegt’ en gaat in gesprek met journalist Coen Verbraak. “Er is niet veel voor nodig om herinneringen te laten veranderen. Ze nog eens aan iemand vertellen is soms al genoeg.” 

Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd?

Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt kan een levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven. Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?

Douwe Draaisma is als hoogleraar geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de auteur van o.a. 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' (2001), dat in vijfentwintig talen is vertaald en zowel literaire als wetenschappelijke onderscheidingen in Nederland en het buitenland verwierf. Ook schreef hij 'Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen' (2006), 'De heimweefabriek. Geheugen, tijd en ouderdom' (2008), het 'Vergeetboek' (2010), over ongezochte en verloren herinneringen, en 'De dromenwever' (2013), een lucide betoog over het ongeremde nachtleven van onze verlangens, angsten en herinneringen.

Coen Verbraak is een van de meest spraakmakende interviewers van Nederland. Hij werkte o.a. voor Vrij Nederland, de Volkskrant en diverse omroepen. In de spraakmakende tv-serie ‘Kijken in de ziel’ sprak hij met rechters, topondernemers, artsen, psychiaters, topcoaches, strafpleiters en mensen die weten dat ze nog kort te leven hebben. Hij studeerde van 1986-1993 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit programma is georganiseerd i.s.m boekhandel Van der Velde. Na afloop zal Douwe Draaisma zijn boeken signeren.

Zie ook

Let's Ask... Alette Smeulers
Met livestream
English

The horrible images of the mass destruction and seemingly senseless and random killings in the ongoing war in Ukraine make us wonder why people commit such horrendous crimes.