Skip to main content
Theme
In series
Tickets
gratis met ticket/€10,- incl. daghap

Biotoop

Marjolein Overtoom, Lenze Hofstee en David Inden

Groningers zijn een creatief volk. Voor elk probleem een oplossing. Zo ook met leegstaande kantoorpanden. De meeste krijgen een nieuw leven ingeblazen als broedplaats voor startups en artistieke studio’s. Na haar leven als het gebouw van het Biologische Centrum van de RUG, bloeit de Biotoop al 8 jaar met inwoners, bedrijfjes en kunstenaars.
Er heest veel samenwerking tussen bewoners en het pand wordt tot in alle hoeken benut. Maar wanneer kiest men voor herbestemming? Hoe ontstaan zulke broedplaatsen? En wat voor invloed heeft een broedplaats op de samenleving? Is dit een nieuwe vorm van het kunstenaarsgilde?

Alex van den Berg gaat in gesprek met Marjolein Overtoom, zij is verbonden aan de Hanze Hogeschool en TUDelft en heeft als expertise (Omgevings-) Psychologie, architectuur, duurzaam gedrag en interactie tussen mens & omgeving; Lenze Hofstee, directeur van CareX, een organisatie voor ‘leegstandbeheer’ en tevens huismeester van de Biotoop; en David Inden van Estheticon Projectadvies, hij heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar broedplaatsen in de stad Groningen. 

Na afloop worden er rondleidingen door de Biotoop georganiseerd. Ook kun je voor 10 euro een speciale Kennissafari-daghap eten in de oude kantine (en met mooi weer de tuin) van de Biotoop, je kunt hiervoor vóór vrijdag 14 september reserveren door een ticket te bestellen met daghap bovenaan deze pagina.
Op het menu staat een buffet met heldere glutenvrije vegetarische champignonsoep en als hoofdgerecht een vegetarische lasagne met salade.

Het posterbeeld voor dit programma is gemaakt door beeldend kunstenaar Koos Buist. Hij heeft een atelier in de Biotoop en gebruikt voor zijn werk veelal natuurlijk en cultureel 'afval' waarin de relatie tussen beide een rol speelt.  Hij is met zijn atelier eveneens in de Biotoop, gebruikt voor zijn werk veelal natuurlijk en cultureel 'afval' waarin de relatie tussen beide een rol speelt

See also

Placeholder
Over politiek, cultuur en economie
Nederlands

Het zijn spannende tijden voor China en de wereld. De Chinese economie groeit als kool en de handel floreert als nooit tevoren. Het Westen weet er nog niet goed raad mee.

Over hebzucht & hoogmoed
Nederlands

Van oudsher is Nederland een sober landje. Na de Tweede Wereldoorlog werd Nederland met vlijt en ijver opgebouwd, en onze zuinigheid was lange tijd spreekwoordelijk.

Placeholder
Ray Moynihan. Introduction: Trudy Dehue
English

Pharmaceutical company marketing is merging with medical science, helping to turn the ordinary ups and downs of life into the symptoms of diseases and disorders.