Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Bouwstenen van het leven

Oscar Kuipers, Sjoerd van der Meulen, Maarten van den Nieuwenhof

Alle levende wezens komen dezelfde uitdagingen tegen: eten zoeken en reageren op een veranderende omgeving. Alle levende wezens zijn ook vergelijkbaar op het allerkleinste niveau: de bouwstenen waaruit hun cellen bestaan. Ten slotte ontwikkelen alle levende wezens zich door evolutie van hun erfelijk materiaal. Synthetische Biologie, een nieuwe baanbrekende wetenschappelijke discipline, gebruikt deze kennis om het leven te herontwerpen en zelf cellen te bouwen. Sinds mei 2010 staat de synthetische biologie volop in de belangstelling, toen het gelukt is een bacterie te verkrijgen met een volledig synthetisch genoom. Dit onderzoek levert niet alleen fundamentele kennis, maar maakt ook allerlei biotechnologische toepassingen mogelijk. Door te knutselen met biobricks, de ‘legostenen’ van de synthetische biologie, kunnen wetenschappers nieuwe functies programmeren in levende cellen. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van milieurampen geven deze synthetische bouwstenen hoop op een goedkope en ‘groene’ oplossing.

Bart van de Laar in gesprek met Oscar Kuipers, hoogleraar moleculaire genetica bij de Rijksuniversiteit Groningen; Sjoerd van der Meulen van Bioclear, een bedrijf dat zich richt op biologische oplossingen voor bodem, energie en milieu; en met Maarten van den Nieuwenhof van iGEM, een team studenten van de RUG dat met behulp van synthetische biologie probeert een biologische, waterafstotende coating te maken die bestaat uit bacteriën als alternatief op milieuonvriendelijke chemische coatings.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s.

Ook in deze serie

Zie ook