Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

De BV ik

De keerzijde van de prestatiemaatschappij?
Ali Al-Jaberi, Arjen van Veelen, Henk Pijlman, Roos van Ees

Discussie aan de hand van fragmenten uit de VPRO-documentaire De BV Ik, waarin ambitieuze twintigers gevolgd worden op hun zoektocht naar succes, en ze hun dromen, dilemma’s maar ook mislukkingen laten zien.

Er is in Nederland ruimte gekomen voor talent en ambitie. De zesjes-cultuur werd weggewerkt en universiteiten en hogescholen koesteren de betere studenten in honours programmes en university colleges. Werk je hard en scoor je goed, dan staat elke studie voor je open. Je kunt al je dromen waarmaken, als je maar wilt. Ben je een winner, dan verdien je je succes. Recruitmentbureaus staan om je te springen. Bedrijven zijn altijd op zoek – crisis of geen crisis – naar ‘high potentials’ en ‘toptalenten’. Maar ben je een loser, dan wordt er nauwelijks meer naar je omgekeken.
Voor de twintigers van nu is de maatschappelijke rat race een dagelijkse realiteit. Maar leidt dit er wel echt toe dat iedereen zijn of haar beste beentje voor zet? Wat doet deze prestatiemaatschappij met mensen die niet aan het dominante beeld van toptalent voldoen, of met hen die geen torenhoge ambities hebben? Moeten we blij zijn met een cultuur waarin studenten die niet kunnen of willen meekomen vrezen voor maatschappelijke afkeuring en langstudeerboetes? Een maatschappij van scoren of verzuipen, waarin succes verheerlijkt wordt en op mislukking een taboe rust?
Al deze vragen komen naar voren in de VPRO-documentaire De BV Ik, waarin ambitieuze twintigers gevolgd worden op hun zoektocht naar succes, en ze hun dromen, dilemma’s maar ook mislukkingen laten zien.

ForumDwarsdiep organiseert in samenwerking met Studium Generale een discussie aan de hand van fragmenten uit De BV Ik. Ali Al-Jaberi (Nederlands kampioen debatteren in 2008) spreekt met onder anderen Arjen van Veelen (auteur van Over Rusteloosheid; redacteur bij nrc.next), Henk Pijlman (bestuursvoorzitter Hanzehogeschool Groningen) en Roos van Ees (maker van De BV Ik).
 

Georganiseerd door ForumDwarsdiep ism. Studium Generale

Zie ook

Carel ten Cate en theatergroep Cowboy bij Nacht
Over supernormale prikkels, stripfiguren en karikaturen
Nederlands

Waarom vinden we baby’s en kuikentjes zo schattig. En hoe spelen striptekenaars, cartoonisten en reclamemakers hierop in?

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?

Placeholder
De balans van 50 jaar ruimtevaart
Nederlands

Met de lancering van de eerste spoetnik, een kunstmaan van Sovjet makelij, begon op 4 oktober 1957 het moderne ruimtevaarttijdperk.