Overslaan en naar de inhoud gaan

De Kim-Dynastie, de Noord-Koreaanse droom?

Casper van der Veen

Hoe heeft het zover kunnen komen? Die vraag klinkt de afgelopen tijd geregeld wanneer het over Noord-Korea gaat. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen - net als elders ter wereld. In De Kim-dynastie blijven werkelijk gebeurde absurde situaties niet onderbelicht. Een greep: de ontvoering van een Zuid-Koreaanse topregisseur en -actrice door Kim Jong-il om propagandafilms te maken, hoe een van de Kims zijn recht op de troon verloor door een trip met een vals paspoort naar Tokio en hoe Pyongyang een passagiersvliegtuig opblies in de hoop de Olympische Spelen in Seoul te frustreren. 

Journalist en historicus Casper van der Veen biedt een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de modus operandi van het huidige bewind.

Casper van der Veen studeerde af als historicus en werkt sinds 2013 als journalist. Hij schrijft onder meer voor NRC, OneWorld, Literair Nederland en De Correspondent. Hij is gespecialiseerd in Rusland, Noord-Korea en conflictgebieden. Als Noord-Koreadeskundige is hij onder meer te gast geweest bij o.a. Al Jazeera, Jinek, BNR en EenVandaag. Op zijn website www.nieuwsuitnoordkorea.nl schrijft hij nieuwsverslagen en analyses analysen van actuele ontwikkelingen in Noord Korea. Onlangs verscheen zijn boek De Kim-dynastie.

De lezing is georganiseerd in samenwerking met Centre for East Asian Studies Groningen (CEASG)
De foto-expositie Reading North Korea van fotograaf Lambert van der Aalsvoort brengt het studeren, lezen en leren in Noord Korea in beeld. Van 11 juni tot de zomer van 2019 is deze expositie te zien in de Study Rooms van het Harmoniegebouw.

Zie ook

Placeholder
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat
Speeddaten als rituele paringsdans
Nederlands

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk.