Skip to main content
Placeholder
In series
Nederlands

De onzin van het moderne management

Arjen van Witteloostuijn

Over de plaats van management in moderne organisaties is onrust ontstaan. De kritiek op het moderne management neemt toe, zowel in de private als de publieke sector. Het argument is dat we te veel managers hebben, dat ze vooral in de weg lopen, en dat ze te veel verdienen. Het gevolg is dat managers meer kosten dan ze opleveren. Ze bedenken nieuwe structuren; ze gaan tot mislukken gedoemde expansieavonturen aan; ze komen aanzetten met nieuwe regels ten behoeve van procesverbeteringen; ze introduceren allerlei prestatiemetingen; ze vragen 'consultants' om reorganisatieadviezen; ze vergaderen over van alles en nog wat; ze sturen iedereen op een coachingscursus; et cetera. Kortom: het personeel heeft vooral last van ze.

Snijdt deze kritiek hout? In deze lezing wordt de rol van het moderne management kritisch tegen het licht gehouden. Verschillende managementmythen zullen worden ontkracht. Ook voor managers geldt: schoenmaker hou je bij je leest en in de beperking toont zich de meester.

Prof.dr. A. van Witteloostuijn is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoogleraar strategie aan de Britse University of Durham. Daarnaast is hij lid van de Raad van Economische Adviseurs (REA) van de Tweede Kamer en columnist bij het Algemeen Dagblad.

Also in this series

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.

See also

Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes
Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Nederlands

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum.

Auke Hulst: Zwemmen in brak water
Auke Hulst in gesprek met Mathijs Sanders
Nederlands

Auke Hulst gaat in gesprek met Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, over zijn werk, over de betekenis en het kritische vermogen van literatuur en over he