Overslaan en naar de inhoud gaan
Debat
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn verkrijgbaar via groningerforum.nl en aan de Forum-kassa

De Politica en de Spindocter

Over Borgen, politiek, media en cynisme
Met Jack de Vries, Liesbet van Zoonen, Myrthe Hilkens en Peter Kee

Jack de Vries, Liesbet van Zoonen, Myrthe Hilkens en Peter Kee gaan met elkaar in debat over de relatie tussen media en politiek. Onder leiding van Hans Harbers. 
Keek jij ook altijd naar de Deense tv-serie Borgen? Een serie vol (politieke) intriges en verwikkelingen. Ons eigen Noord Nederlands Toneel gaat er een theaterversie van maken. De première is in Groningen, daarna toert de voorstelling door het land. Die tour wordt in een aantal steden waar het toneelstuk staat, begeleid door discussies en lezingen over diverse aspecten van het politiek bedrijf. En natuurlijk ook in Groningen! 

We gaan het hebben over de relatie tussen media en politiek. Dit doen we samen met spindoctor Jack de Vries, televisiewetenschapper Liesbet van Zoonen, journalist en voormalig PvdA-politica Myrthe Hilkens en met Peter Kee, politiek redacteur van het tv-programma Pauw. Onder leiding van Hans Harbers.

Aan bod komen de volgende vragen:
Zonder zichtbaarheid begint een politicus weinig, maar hoe kom je bovendrijven in talkshows en tv-debatten? Wie redt het tussen de soapsterren, sporthelden en popmuzikanten? Wat is precies de rol van de redacteur en de spindoctor - in Borgen: Katrine Fønsmark en Kasper Juul? En hoe opereert de politicus in deze mediademocratie waar personen belangrijker lijken dan de zaken waar het om gaat? Is er in dit opzicht een verschil tussen mannen en vrouwen? Wordt het niet de hoogste tijd dat we in Nederland ook eens een vrouwelijke premier krijgen zoals Birgitte Nyborg?

In het geweld van de oneliners van de mediademocratie dreigt de nuance geheel te verdwijnen. Dat roept cynisme op. Er heerst in Nederland een grote moeheid over de politiek, zo bleek onlangs uit een onderzoek van het Sociaal-Cultureel Planbureau: “Meer democratie, minder politiek?”. Vooral het vertrouwen in politici daalt. Niet alleen bij laagopgeleiden die overal “zakkenvullers” ontwaren, ook hoogopgeleiden lijden aan Politikverdrossenheit: lid zijn van een partij is absoluut uit en krantlezen iets voor ouderen. Wordt dat gebrek aan vertrouwen mede in de hand gewerkt door al dat geroeptoeter in de media? Kortom teken in voor een avond vol
Borgen, politiek, media en cynisme.

Georganiseerd door Groninger Forum ism. Studium Generale Groningen
 

Zie ook

Arthur Shafer. Opponent: Lou de Leij
How Big Pharma threatens Academic Freedom
English

Over the past three decades, as governments have retreated from funding biomedical research, the pharmaceutical industry has stepped in to fill the vacuum.

Placeholder
Sibrand Poppema, Trienke Drijfhout, Ning Ding
The Importance of Student Exchange
English

At the beginning of every semester, we see lots of Chinese students arriving in Groningen, with huge suitcases filled with their dreams and ambitions.