Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:30
Locatie

House of Connections
Grote Markt 21
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Dokter, krijg ik vierkante ogen van mijn smartphone?

Ritsert Jansen

‘Thuis of in de kluis’ is inmiddels een populaire slogan. Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Het besluit maakt de tongen los. De één verwacht dat de leerprestaties enorm zullen stijgen. De ander betwijfelt of leerlingen de vrije toegang tot informatie wel mag worden ontzegd. Maar de vraag die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien: bestrijden we met deze maatregel ook de bijziendheid die wereldwijd toeneemt en die grote gezichtsproblemen oplevert bij (jong)volwassenen? Zijn schermen echt zo slecht voor je ogen en zijn ze de enige factor die de achteruitgang van ons zicht veroorzaakt? Neemt bijziendheid epidemische proporties aan? En zijn er maatregelen die kunnen helpen?

Ritsert Jansen is lid van het kernteam patiëntengroep Hoge Myopie van de Oogvereniging, de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Hij is tevens lid van de domeinraad revalidatie & advies bij Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Jansen is emeritus hoogleraar Bioinformatica en werkte tot 2022 als Dean Talent Development bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vanwege zijn bijziendheid moest hij vervroegd stoppen met werken.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

 

Ook in deze serie

Karène Sanchez-Summerer, Pieter Nanninga and Karim El Taki
SOLD OUT!
English

All eyes are currently focused on Israel and Gaza. The ‘Gaza war’ that erupted after October 7th is stirring intense emotions far beyond the Middle East.

Peter Barthel en Sjoerd Griffioen
UITVERKOCHT!
Nederlands

In 2014 ontving de Rijksuniversiteit Groningen een brief van de zevenjarige Anco, met de vraag: ‘Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?’.

Zie ook

Placeholder
In de Wijsbegeerte, Neurobiologie, Pedagogiek en Neuro-ethiek
Nederlands

Wat onderscheidt de mens van het dier? En wat is de kern van het menselijk bestaan?