Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
In serie
Nederlands

Een kloppend stadshart

Het Grote Markt debat
Willem Smink, Piet Pellenbarg, Annet Jantien Smit, Peter Verschuren ea.

De Grote Markt is de huiskamer van Groningen. Maar wel een huiskamer met een paar lelijke wanden. Na mislukte pogingen om de noordwand op te knappen is het nu de beurt aan de oostzijde. Opnieuw mag de Groningse bevolking zich via een referendum uitspreken over de vernieuwing van de Grote Markt. Het gaat om een nog vrij grove schets met drie belangrijke onderdelen. De oostkant wordt geheel vernieuwd en komt ongeveer 15 meter naar voren, waardoor de Grote Markt intiemer en gezelliger moet worden. Achter deze wand komt een nieuw stadsplein, met een ondergrondse garage. En de parel van de plannen is Het Groninger Forum, een ontmoetingsplek voor jong en oud, met ruimte voor cultuur en actuele en historische informatie. Dit gebouw aan het nieuwe stadsplein biedt onderdak aan de Openbare Bibliotheek, een historisch museum, filmzalen, een nieuws- en debatcentrum en een horecavoorziening.

Mooi plan voor jong en oud, student en Stadjer? Een welkome bijdrage aan de grandeur van Groningen? Of een megalomane onderneming en geldverspilling, zoals het comité Meer doen met 40 miljoen beweert? De Groningse bevolking spreekt zich op 29 juni uit.
DwarsDiep verkent de mogelijkheden en schaduwzijden van de nieuwe plannen. Wie heeft er baat bij deze vernieuwing van het stadshart? Wordt de Groningse binnenstad ook echt levendiger na deze ingreep? En wat gebeurt er wanneer een ruime meerderheid van de bevolking op 29 juni ‘nee’ zegt?

Over deze en andere vragen debatteren Willem Smink, wethouder Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Wijkvernieuwing, Piet Pellenbarg, hoogleraar economische geografie, Annet Jantien Smit, stedenbouwkundig onderzoekster gespecialiseerd in de effecten van grote projecten op diverse gebruikersgroepen, en Peter Verschuren van het comité ‘Meer doen met 40 miljoen’.

Stadsdichter Ronald Ohlsen en gitarist Rudy Lentze openen de avond met een toepasselijk lied. Frank den Hollander spreekt een column uit. En natuurlijk zitten vertegenwoordigers van de comités voor en tegen de plannen op de eerste rij. Voorzitter is RUG-filosoof Hans Harbers.

Dit debat wordt georganiseerd door DwarsDiep - Politiek en Cultureel Debatcentrum, een samenwerkingsverband van Studium Generale Groningen, USVA, de Faculteit Wijsbegeerte, de Openbare Bibliotheek, het Centre foor Development Studies van de RUG en debatcentrum Waag.

Ook in deze serie

Placeholder
Paul Ulenbelt, Marc Heemskerk, Jaap Borg
Wanneer gaan we met pensioen?
Nederlands

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog naar 67. Tenminste, dat geldt voor de jonkies onder ons. Erg?

Placeholder
Marc Chavannes, Jaap de Wilde
Democratie, besluiteloosheid en uitstelgedrag
Nederlands

Tijdens de algemene politieke beschouwingen kreeg PM Balkenende - die kampte met een vormcrisis - vooral voor de voeten geworpen dat zijn kabinet met belangrijke beslissingen ve

Zie ook

Placeholder
Joep Dohmen, Hans Achterhuis, Stine Jensen
Eigentijdse denkers over tijdloze kwesties
Nederlands

September/oktober/november 2007

Bruce Cameron Reed
How Nuclear Physics Changed the World
English

The development of nuclear weapons during the Manhattan Project is one of the most significant scientific events of the twentieth century.

Placeholder
Presley Bergen, Sarah Blom, Roels Bosker, Wolbert van Wageningen, Sywert van Lienden
Wat is er mis met ons onderwijs?
Nederlands

Basisvorming, tweede fase, studiehuis, vmbo, competentiegericht leren, het nieuwe leren… Het Nederlandse onderwijs heeft al tientallen jaren te maken met een ongebreidelde verni