Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Evolutie en meta-ethiek

Herman Philipse

In de tweede helft van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw meenden vele wetenschapsmensen en politici dat de evolutietheorie noopt tot het bijstellen van onze morele normen. Al vroeg betoogden sommige filosofen dat deze overtuiging berust op een denkfout, de 'naturalistic fallacy'. De evolutietheorie is echter wel wezenlijk als achtergrond voor de zogenoemde meta-ethiek, bijvoorbeeld voor de vraag hoe we bij een meningsverschil onze morele opvattingen moeten rechtvaardigen.

Herman Philipse (1951) is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Regelmatig publiceert hij in het NRC over de actualiteit. Philipse is vooral bekend vanwege zijn atheïstische overtuiging.

 

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Arend-Jan Boekestijn, Lau Schulpen, Ronald Ohlsen, Rudy Lentze, Koos Dijksterhuis
Twistgesprek over ontwikkelingssamenwerking
Nederlands

Nederland is al meer dan vijftig jaar een van de koplopers op het mondiale toneel van de ontwikkelingssamenwerking. Maar die positie is niet onomstreden.

Placeholder
Nederlands

Een van de indringendste en meest complexe onderwerpen op het internationale toneel is al ruim een halve eeuw het bloedige conflict tussen Israël en de Palestijnen.