Overslaan en naar de inhoud gaan
GEANNULEERD
Nederlands
Tijd
17:00 – 18:30
Locatie

Rabo Studio, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Nederland

Tickets
GEANNULEERD - € 4,- / € 2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Foute Groningers?

GEANNULEERD - in gesprek met Mieke Meiboom, Klaas van Berkel e.a.

Op 16 april vieren we dat de stad Groningen 75 jaar geleden is bevrijd door de Canadezen. In de jaren na de bevrijding was er veel aandacht voor verzetsdaden van Nederlanders tijdens de oorlog. Het beeld van grootschalig verzet onder de bevolking is in de loop der tijd echter bijgesteld en genuanceerd. Steeds vaker was er aandacht voor collaboratie, voor onverschilligheid en voor het wegkijken van Nederlanders tijdens bijvoorbeeld de Jodenvervolging. Wat zijn de verhalen van Groningen? Hebben we 75 jaar later wél een reëel beeld van de houding die Groningers hadden tijdens de bezetting? En kunnen we met de kennis van nu überhaupt onze (groot)ouders indelen in goed, fout of grijs?

Op de Groningse bevrijdingsdag spreekt Alex van den Berg over foute Groningers, over goed en kwaad en alle daartussen met Mieke Meiboom, auteur van het boek Foute Groningers?, Chris van der Heijden, historicus, publicist en auteur van Grijs verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog, Klaas van Berkel, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijver van Academische illusies. De Groningse universiteit in een tijd van crisis, bezetting en herstel, 1930-1950 en Monique Brinks, historica en schrijver van een driedelig werk over het hoofdkantoor van de Sicherheitsdienst in Noord-Nederland, het Scholtenhuis.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science Linx en Forum Groningen.

Foto: Lt. D. Guravitch, Groninger Archieven / LAC

Ook in deze serie

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

Zie ook

Philipp Blom, Jules Montague e.a.
Het uur van de waarheid
Nederlands

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit.

Studium Generale and the Coronavirus
English

De meest recente richtlijnen van de veiligheidsregio en het RIVM met betrekking tot het coronavirus hebben ons ertoe gebracht al onze evenementen tot (in ieder geval) 1 juni te