Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
Vanaf een half uur voor aanvang gratis bij de kassa van het Groninger Forum

Gezonder met Virtual Reality

Kirsten Lamberts, Anne van Gaalen, Benno Brada

Druk druk druk? Zou het niet fijn zijn als je jezelf naar een tropisch strand zou kunnen zappen? Of ergens in de bergen de rust zou kunnen opzoeken? In zekere zin kan dit als je een Virtual Reality-bril opzet. VR creëert een realistische digitale wereld en kan je op die manier even uit de ‘werkelijk­heid’ halen. Leuk speelgoed voor onderne­mende privégebruikers, maar in de gezond­heidszorg wordt al serieus gebruik gemaakt van deze techniek. GGZ-instellingen gebruiken al Virtual Reality relaxvideo’s om hun cliënten te behandelen. Het UMCG doet onderzoek naar de effecten van dit soort VR-video’s op stress en welzijn. En bij het Martini Ziekenhuis zetten ze de virtual reali­ty-bril in voor pijnbestrijding tijdens verband­wisselingen in het Brandwondencentrum. Een andere ‘realiteit’ is die van Augmented Reality waarbij de werkelijkheid in tact blijft maar waar een digitale laag met informatie wordt aangebracht op de omge-ving als je door een AR-bril kijkt. In de nabije toekomst kunnen geneeskundestudenten anatomische kennis opdoen door een sectie te verrichten op een virtueel lichaam. Wat is er allemaal al mogelijk met VR en AR? Waar liggen de uitdagingen? En wat zijn de risico’s?

Alex van den Berg gaat hierover in gesprek met Kirsten Lamberts, medisch psycholoog bij het Martini Ziekenhuis, Stefan Vogelzang, mede-oprichter van het VR- en AR-bedrijf VIEMR, Anne van Gaalen, arts-anatoom en PhD-student Anatomie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en Benno Brada, directeur van The Dolphin Swim Club, een organisatie die VR-expe-riences biedt voor mensen met lichamelijke en psychische problemen.

Ook in deze serie

Veronica Allen, Roelof Hut e.a.
Nederlands

“Voor niets gaat de zon op”; het leven hangt samen van onzekerheden, maar één ding waar we op kunnen vertrouwen is dat iedere dag de zon op komt.

Brenda Mathijssen, Julian Hanich and others
English spoken - with livestream
English

Halloween is becoming increasingly popular in the Netherlands. You can dress up for a party or theme park, go see a horror movie or carve a jack-o-lantern.

Zie ook

Sjors & Ruud theatermakers, Niels Taatgen
GEANNULEERD
Nederlands

Wegens omstandigheden is dit programma helaas geannuleerd. Heb je een kaartje gekocht? Dan ontvangt u van ons een bericht.