Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
Vanaf een half uur voor aanvang gratis bij de kassa van het Groninger Forum

Gezonder met Virtual Reality

Kirsten Lamberts, Anne van Gaalen, Benno Brada

Druk druk druk? Zou het niet fijn zijn als je jezelf naar een tropisch strand zou kunnen zappen? Of ergens in de bergen de rust zou kunnen opzoeken? In zekere zin kan dit als je een Virtual Reality-bril opzet. VR creëert een realistische digitale wereld en kan je op die manier even uit de ‘werkelijk­heid’ halen. Leuk speelgoed voor onderne­mende privégebruikers, maar in de gezond­heidszorg wordt al serieus gebruik gemaakt van deze techniek. GGZ-instellingen gebruiken al Virtual Reality relaxvideo’s om hun cliënten te behandelen. Het UMCG doet onderzoek naar de effecten van dit soort VR-video’s op stress en welzijn. En bij het Martini Ziekenhuis zetten ze de virtual reali­ty-bril in voor pijnbestrijding tijdens verband­wisselingen in het Brandwondencentrum. Een andere ‘realiteit’ is die van Augmented Reality waarbij de werkelijkheid in tact blijft maar waar een digitale laag met informatie wordt aangebracht op de omge-ving als je door een AR-bril kijkt. In de nabije toekomst kunnen geneeskundestudenten anatomische kennis opdoen door een sectie te verrichten op een virtueel lichaam. Wat is er allemaal al mogelijk met VR en AR? Waar liggen de uitdagingen? En wat zijn de risico’s?

Alex van den Berg gaat hierover in gesprek met Kirsten Lamberts, medisch psycholoog bij het Martini Ziekenhuis, Stefan Vogelzang, mede-oprichter van het VR- en AR-bedrijf VIEMR, Anne van Gaalen, arts-anatoom en PhD-student Anatomie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, en Benno Brada, directeur van The Dolphin Swim Club, een organisatie die VR-expe-riences biedt voor mensen met lichamelijke en psychische problemen.

Ook in deze serie

Marie-José van Tol, Sonja Aalbers e.a.
Uitverkocht! - met livestream!
Nederlands

Voor deze editie van het Kenniscafé zijn er geen plekken meer in de zaal. Het is wel mogelijk om het programma te volgen via de livestream.

Zie ook

Placeholder
Alan Hájek
English

Extremely improbable events, like being struck by lightning, are typically disregarded or not taken seriously, because their probabilities are so low.

Hanze Lezing
Niko Koffeman
Nederlands

Hoe kun je als vegetariër toch van de smaak van vlees genieten?

Nancy Bauer
A Philosophical Approach
English

Using pornography as an example, Nancy Bauer suggests that philosophers are inclined to miss the mark when it comes to understanding real-world phenomena:  their theories do not