Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands

Groningse Nacht van de Filosofie 2012

Een avondvullend en gevarieerd keuzeprogramma met een keur aan filosofen, denkers en wijsgeren.  

Waarom een Groningse Nacht van de Filosofie? Omdat het leuk is over dingen na te denken waar je anders niet over nadenkt. Dat kan je kijk op de wereld veranderen. Of juist niet, maar dan weet je beter waarom je vasthoudt aan je blik. Moeilijk? Soms, maar dat is niet altijd een nadeel.
Er zijn bekende namen als Bert Keizer en Coen Simon. Barbara Stok gaat haar eigen wijsgerige strips becommentariëren en is er een show van de goochelende filosoof Tilman Andris. Bovendien zijn er aanstekelijk enthousiaste vakfilosofen die de laatste ontwikkelingen niet alleen volgen maar ook vormen.

Programma Groningse Nacht van de Filosofie:
Hans Dooremalen leert u de trucs van mediums als Char. Ethici Frank Hindriks en Martin van Hees vragen zich af wat echte liefde is. Via een ethisch experiment hopen ze erachter te komen. Kampt u met zijnsvragen? Ziet u het niet meer zitten? Vlijt u neer op de ‘filosofa’ en Eite Veening, filosoof en consulent, demonstreert zijn heilzame werk. Ton Derksen zal er zijn. Hij ontrafelde met behulp van filosofisch gereedschap de zaak Lucia de B. die valselijk beschuldigd werd van meervoudige moord en doet aanbevelingen om dit soort gerechtelijke misstappen te voorkomen. Hans Harbers gaat met hem in debat omdat hij vindt dat filosofen juist uit de rechtszaal moeten blijven. Jan-Willem Romeijn en Marli Huijer spreken over de Tijd. Wouter Slob is dominee en filosoof: de ideale combinatie voor een vurige preek over de ziel. René Boomkens bespreekt de tv-serie Mad Men. Ook Katherine Gardiner (Breaking Bad), Peter Timmerman (Dexter) en Eva-Anne le Coultre (Boer zoekt vrouw) laten hun filosofische licht schijnen over hedendaagse televisie. Barteld Kooi ontrafelt hedendaagse drogredenen en Bram Esser filosofeert over de snelweg. En dit is nog maar een deel van het programma! 

De Groningse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Groninger Forum, Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale Groningen en Selexyz Scholtens.

Interessante links
Geïnteresserd in meer activiteiten op het gebied van filosofie in Groningen?
Zie Filosofisch Café Groningen

Georganiseerd door Groninger Forum, Faculteit Wijsbegeerte (RUG), Studium Generale Groningen en Selexyz Scholtens
buttonExtra Programma-overzicht

Zie ook

Bert Popken in gesprek met Matthijs Bierman, Dirk Bezemer, Laura Spierdijk en Steven Brakman
Nederlands

Hoe komen we uit de hardnekkige financiële en economische crisis? Kunnen duurzame banken en ondernemers zorgen voor een gezonde wereldeconomie?

Bram Orobio de Castro
Oorzaken en behandelingen van agressieve jongeren
Nederlands

Wat weten we nu echt, vanuit de ontwikkelingspsychopathologie, over de aard, oorzaken en veranderbaarheid van problematische ontwikkelingen bij kinderen en jeugdigen?