Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Excursie
Nederlands
Tijd
19:00 – 23:00
Locatie

Vertrek bus: Station Groningen (Standplaats van de Flixbus)
Nederland

Tickets
UITVERKOCHT ! - €10,- / €6,- met SG-pas en voor studenten

In het duister

Dark Sky Park Lauwersmeer

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. Nederland is één van de landen ter wereld met de meeste lichtvervuiling. Als gevolg van het licht van lantaarnpalen, glastuinbouw en reclameverlichting zijn sterren op steeds minder plekken goed te zien, maar raakt ook het dag-nachtritme van mens en natuur verstoord. Blootstelling aan te veel licht op het verkeerde moment kan bijvoorbeeld de groei van planten ontregelen, of vogels afleiden tijdens de vogeltrek waardoor ze naar de verkeerde ‘horizon’ vliegen. Licht is van levensbelang voor het leven op aarde, maar is duisternis niet minstens zo belangrijk? Om meer te weten te komen over de invloed van kunstmatig licht op de wereld om ons heen, zoeken we de duisternis op in het Lauwersmeergebied.  

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de weinige plekken in Nederland waar het ‘s nachts nog echt donker is. In 2016 is het gebied officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Tijdens een excursie naar Dark Sky Park Lauwersmeer kom je meer te weten over het belang van duisternis en maak je een nachtwandeling met een boswachter als gids. Bij de juiste weersomstandigheden zijn de sterren in dit gebied goed te zien, en kun je zelfs de Melkweg onderscheiden.

Bij het ticket zit busvervoer inbegrepen. Vertrek bus naar Lauwersmeer: 19.00 uur vanaf Station Groningen. De bus staat op de standplaats van de Flixbus, aan de waterkant van de Stationsweg, direct naast de voetgangersbrug naar het Groninger Museum. Let op: de bus vertrekt om 19.00 precies. Wees dus op tijd (15 minuten van te voren).

I.s.m. Donkerte van de Wadden en Staatsbosbeheer.

Foto: Rutger Bus

Zie ook

U-meet 2015
Arjen Dijkstra, Peter Barthel, Kees Hummelen, Jorrit Terra en Stefan Knapen
5 minilezingen en een 3D film
Nederlands

In ‘Rondom de zon’ wordt de zon vanuit verschillende onderzoeksgebieden belicht. Hoe is het gesteld met onze kennis over de zon en zonlicht? 

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?