Skip to main content

het Higgs-deeltje

Prof.dr. Bob van Eijk

De zoektocht naar het mysterieuze Higgs-deeltje houdt de elementaire fysica al decennia in zijn greep. Met dit Higgs-boson, dat alle andere deeltjes een massa zou geven, kan het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend worden gemaakt. Alleen bestaat het bewuste deeltje vooralsnog alleen in theorie.

De jacht op het Higgs-deeltje bereikt dit jaar zijn hoogtepunt. Komend najaar zullen, na een lange constructieperiode, de eerste botsingen tussen extreem energetische deeltjesbundels met behulp van de reusachtige Atlas-detector (‘Large Hadron Collider’) bij het CERN in Genève gerealiseerd worden. Naast de zoektocht naar de ‘missing link’ in het standaardmodel van elementaire deeltjes, het Higgs, hopen onderzoekers nieuwe tot nu toe verborgen symmetrie in de natuur te ontdekken.
Welke elementaire deeltjes zijn er wat zijn de krachten die tussen deze deeltjes optreden? En hoe denken de onderzoekers met technologisch innovatieve experimenten het tot nu toe ongrijpbare Higgs-deeltje te kunnen detecteren?

Bob van Eijk is wetenschappelijk onderzoeker bij het FOM instituut
Nikhef in Amsterdam. Tevens is hij sinds 1998 bijzonder hoogleraar 'Hoge Energie Fysica' aan de Universiteit Twente. Hij is betrokken (geweest) bij diverse experimenten bij het CERN in Genève en recentelijk bij het Fermilab bij Chicago in de VS. Hij is tevens een van de coördinatoren van het HiSPARC project dat beoogd studenten en docenten in het voortgezet onderwijs te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek naar kosmische straling.

Also in this series

See also

Kenniscafé Groningen
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis
Hoe ver zijn we?
Nederlands

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.

J.C. Kapteyn Lezing
Wij hopen deze lezing naar het najaar te kunnen verschuiven
Wegens persoonlijke omstandigheden
Nederlands

Geneticus en arts Hans Clevers onderzoekt de gezonde en zieke darm.

Placeholder
Jeroen Reneerkens en Koos Dijksterhuis
Een Groenlander in Afrika
Nederlands

Als je op het strand wandelt, dribbelen ze voor je uit, tot ze ineens terugsnorren. Drieteenstrandlopers zijn gezelligheidsdieren.