Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Het seniorenbrein

De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste
André Aleman

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden? En heeft een ouder brein ook voordelen? 

We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden? Wanneer begint de achteruitgang? Hoe snel gaat het? En heeft een ouder brein ook voordelen? Uit hersenonderzoek blijkt dat ouderen juist beter zijn in belangrijke cognitieve taken zoals het nemen van complexe beslissingen en het omgaan met emoties. Ouderen gebruiken – in tegenstelling tot jongeren - bij het verrichten van taken die een beroep doen op één hersenhelft ook hun andere hersenhelft. Dat biedt hen een helpende hand. Ouderen denken iets langzamer, omdat de wittestofbanen die nodig zijn bij snelle informatieverwerking iets afnemen. Daardoor zijn ze minder impulsief en kunnen ze in bepaalde situaties betere beslissingen nemen. Jongeren kunnen beter nieuwe informatie verwerken, ouderen kunnen informatie goed in hun context plaatsen. Dat maakt hen geschikt voor adviserende functies.
In zijn nieuwe boek ‘Het Seniorenbrein’ laat André Aleman zien dat de achteruitgang van onze hersenfuncties vaak minder erg is dan we denken. Maar ook dat ons geheugen al rond ons twintigste begint te haperen. Hoe kun je de voortekenen van alzheimer herkennen en wat kun je doen om je hersenen scherp en gezond te houden?

Interactieve lezing met een reactie van prof.dr. Peter Paul De Deyn, directeur Alzheimer Centrum Groningen (UMCG), feestelijke boekpresentatie, met na afloop borrel en boekverkoop.

André Aleman is hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG en de afdeling Psychologie van de RUG en wetenschappelijk directeur van het NeuroImaging Center van het UMCG. Aleman onderzoekt vooral wat er misgaat in de hersenen bij mensen met psychiatrische stoornissen, zoals psychosen en depressie. Ook onderzoekt hij hersenveranderingen bij beginnende alzheimer. Daarvoor gebruikt hij onder meer functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI). In 2011 verscheen zijn boek Hersenspinsels – Waarom wij dingen zien, horen en denken die er niet zijn. Onlangs verscheen zijn tweede publieksboek Het Seniorenbrein. De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste.

Interessante links
André Aleman
Interview UMCG
Interview voor omroep Max

Georganiseerd ism. boekhandel Scholtens & De Slegte en uitgeverij Atlas Contact

Zie ook

Ali Al-Jaberi, Arjen van Veelen, Henk Pijlman, Roos van Ees
De keerzijde van de prestatiemaatschappij?
Nederlands

Discussie aan de hand van fragmenten uit de VPRO-documentaire De BV Ik, waarin ambitieuze twintigers gevolgd worden op hun zoektocht naar succes, en ze hun dromen, dile

John Furey
Students only
English

In this masterclass, John Furey, founder of the MindTime Project, will be showing participants how to explore their own and other people’s thinking by using Satori cards.

Kenniscafé Groningen
Michel Vols, José Heesink en Esther van der Leij
Nederlands

Dreunende bassen de hele dag door, lallen­de nachtbrakers onder je slaapkamerraam, feestjes tot in de vroege uurtjes, bergen afval in de tuin, geschreeuw van agressieve buren… I