Skip to main content
Placeholder
Theme
Nederlands

Het werk van Norman Finkelstein

Holocaust Industry en Beyond Chutzpah
Norman Finkelstein, Johannes Houwink ten Cate

Volgens de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein maakt de Israellobby in de Verenigde Staten misbruik van de Holocaust. Iedere kritiek op de politiek van Israel wordt afgedaan als antisemitisch of van tafel geveegd met een verwijzing naar de shoah. Door zijn kritische houding raakte Finkelstein – zelf kind van Auschwitz- en Majdanek-overlevenden – zijn baan aan een Amerikaanse universiteit kwijt. Het leverde hem bovendien een heel leger aan tegenstanders op. Ook in Nederland. Tamarah Benima noemde hem een Joodse provocateur die een eenmanskruistocht tegen iedereen voert die anders met de Holocaust omgaat dan zijn ouders. Volgens Leon de Winter is het verbazingwekkend dat mensen überhaupt in het werk van Finkelstein zijn geïnteresseerd omdat het vooral voer voor zijn psychiater zou moeten zijn.

DwarsDiep is benieuwd waar de analyse van Finkelstein hout snijdt en waar niet en besteedt een avond aandacht aan deze auteur. Als recensent is oa. aanwezig Johannes Houwink ten Cate, hoogleraar holocaust- en genocidestudies in Amsterdam. De discussie staat onder leiding van RUG-historicus Rick Peters.

Dwarse Boeken is een reeks debatavonden van debatcentrum DwarsDiep. Naar aanleiding van recente boekpublicaties door opiniërende publicisten, wetenschappers of politici wil DwarsDiep minstens vier keer per jaar een discussiebijeekomst op touw zetten waarin de schrijver wordt geconfronteerd met critici en een kritisch publiek.

Also in this series

See also

Hanze Jeugdlezing
Stine Jensen
Nederlands

Wat leren kinderen door te filosoferen en welke cruciale rol kan filosofie spelen in hun opvoeding? 

Nigel Hamilton
The Empire strikes back?
English

The twentieth century has been called 'the American Century', and award-winning biographer Nigel Hamilton now gives us the lives of the twelve men who presided over America's im

Pieter Boeke Lezing 2014
Marja Rexwinkel
De invloed van traumatisering op zeer jonge leeftijd
Nederlands

Wat betekent het blootgesteld worden aan traumatische ervaringen voor jonge kinderen?