Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Hanze Lezing
Nederlands
Locatie

Willem-Alexander Sportcentrum
Zernikeplein 17
Groningen
Nederland

Tickets
Toegang gratis

Hoe maak je een onthullende documentaire?

Onderzoeksjournalistiek verbeeld
Margo Smit

Hoe kom je van verhaalidee tot een prikkelende documentaire? Wat laat je zien en wat moet je vertellen? 

Diepgravend onderzoek doen naar misstanden, het boven water tillen van malversaties of het aankaarten van nalatigheid. Het klinkt als onmisbaar maar ingewikkeld werk. En hoe zorg je dan ook nog eens, na al dat graven en spitten, dat je kijker niet bij de eerste beelden wegzapt of gaat koffiezetten? Het verbeelden van een onderzoeksdossier vraagt denkwerk én speelsheid. Wat laat je zien en wat moet je vertellen? Welke middelen zet je in, wanneer kies je voor een verborgen camera, een reconstructie of een fotogalerij? Menig onderzoeksjournalist verzucht ergens in het productieproces wel eens ‘Maak er maar een dia van!’ Om dan verder te puzzelen aan een pakkend beeldverhaal.

Margo Smit is onderzoeksjournalist en docent tv-journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Smit werkt sinds 1989 voor nationale en internationale tv-programma’s als onderzoeksjournalist en documentairemaker. Zij maakte programma’s over onderwerpen uiteenlopend van het koninklijk huis, de bankencrisis en nucleaire veiligheid tot aan portretten van spraakmakende politici, advocaten en kerkelijk leiders. Sinds 2009 is zij parttime directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ.

Zie ook

Placeholder
Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema
Nederlands

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema – moet je gezien hebben.

Wiggele Wouda
Het tv-interview als strategisch wapen
Nederlands

Als een politicus in verkiezingingstijd wordt geïnterviewd voor de televisie, raakt de politieke werkelijkheid uit beeld. Weten we wel waar we naar kijken?

Science Dinner
Andreas Schmidt, Tamer Nawar and Marian Verkerk
English

Enjoy a dinner and conversation with scientists and students during Science Dinner. The menu does not only offer surprising tastes, but also thought-provoking ideas.