Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21:00
Locatie

Online
Nederland

Tickets
Gratis deelname, wel aanmelden

Hoe maak je een vaccin?

Let's ask... Cécile van Els

Wetenschappers over de hele wereld werken keihard aan een vaccin dat ons kan beschermen tegen het COVID-19-virus. Het vaccin zet een stip op de horizon, zodra het er is kan het normale leven weer verder gaan. Maar hoe lang gaat dat duren, als het al lukt? En hoe maak je eigenlijk een vaccin? Wat moet erin komen en hoe weet je of het ook echt beschermt en veilig is? We vragen het immunoloog Cécile van Els.

Cécile van Els is immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar Vaccinologie bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Van Els richt haar onderzoek op het ontrafelen van de sleuteleigenschappen van de afweer, die leiden tot effectieve en duurzame bescherming tegen infectieziekten. Hiervoor werkt ze samen in consortia zoals het EU Horizon 2020/IMI project PERISCOPE (PERtussIS COrrelates of Protection Europe) en het Health Holland project Target to B! Kennis over beschermende immuniteit wordt toegepast bij het slimmer ontwikkelen en beter inzetten van vaccins.

Let's Ask
In Let's Ask (eerder: Ask a Scientist) delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden. In samenwerking met Usva.

Opname en Powerpoint CC BY-NC-ND Cécile van Els

Ook in deze serie

Karène Sanchez-Summerer, Pieter Nanninga and Karim El Taki
SOLD OUT!
English

All eyes are currently focused on Israel and Gaza. The ‘Gaza war’ that erupted after October 7th is stirring intense emotions far beyond the Middle East.

Zie ook