Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Tijd
20:00 – 21.30
Locatie

House of Connections
Grote Markt 21
Groningen
Nederland

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kaart / gratis voor studenten

Hoe werkt retoriek in de Nederlandse politiek?

Jelte Olthof

In tegenstelling tot in Amerika, staat de Nederlandse politiek niet bekend om haar eloquente politici en vurige retoriek. Sterker nog, retorische technieken en gepolijste taal roepen soms zelfs wantrouwen op en worden al snel gezien als trucjes, als holle retoriek. De taal moet sober, begrijpelijk en betrouwbaar zijn. Wat verklaart dit verschil en klopt dit beeld wel helemaal? Aan de hand van redevoeringen van lijsttrekkers Caroline van der Plas, Frans Timmermans, en Pieter Omtzigt, laat historicus Jelte Olthof zien dat ook zij, ieder op hun eigen manier, een gloedvol betoog houden over de betekenis van Nederlander-zijn in de huidige tijd en waar het heen moet met ons land.

Jelte Olthof is universitair docent bij de afdeling American Studies en coördinator van de universitaire minor Retorica. Hij onderwijst en schrijft over  politiek, retoriek en geschiedenis in het algemeen en van Amerika in het bijzonder.

In Let's Ask delen Groningse onderzoekers hun kennis om context te bieden bij het laatste nieuws en jouw vragen te beantwoorden.

Ook in deze serie

Karène Sanchez-Summerer, Pieter Nanninga and Karim El Taki
SOLD OUT!
English

All eyes are currently focused on Israel and Gaza. The ‘Gaza war’ that erupted after October 7th is stirring intense emotions far beyond the Middle East.

Zie ook