Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
vanaf een half uur vooraf gratis aan de kassa van het Groninger Forum

Iedereen Journalist

Tamara Witschge, Anna Van Cauwenberge en Sofie Willemsen

Hoe selecteren we in het digitale tijdperk ons nieuws? Welke nieuwe nieuwsbronnen zijn er en heeft de traditionele journalistiek zijn langste tijd gehad? 
Wie leest er over tien jaar nog een krant of volgt dan nog dagelijks het Achtuurjournaal of een actualiteitenrubriek? In de digitale wereld is er inmiddels een keur aan nieuwe vormen van nieuwsproductie en -consumptie. Tweets en sites als NU.NL brengen het laatste nieuws heet van de naald. Vloggers en bloggers zitten dicht op de actualiteit en zetten zelf de nieuwste trends. Facebook is voor veel mensen een belangrijke nieuwsbron, maar dan wel eentje met nieuws dat al in hun straatje past. Iedereen kan tegenwoordig met een smartphone of een tablet de rol van journalist spelen en iedereen kan zijn nieuws overal vandaan plukken. Kortom, de nieuwsvoorziening is niet meer het exclusieve terrein van professionals en media die verantwoorde selecties maken, hoor- en wederhoor toepassen en hun bronnen checken voordat ze wereldkundig worden gemaakt. Zijn we hiermee in een nieuwsjungle terechtgekomen, waarin de rol van de traditionele journalistiek is uitgespeeld en de grens tussen nieuws en vermaak vervaagt?

Tijd om de balans op te maken met onderzoekers die de weg in de jungle kennen en goed in kaart kunnen brengen welke nieuwe journalistieke mogelijkheden er zijn en hoe de digitale mens aan zijn of haar nieuws komt. Is het echt zo slecht gesteld met de traditionele nieuwsmedia? Welke nieuwe initiatieven zijn er, en wat werkt, en wat niet? Welke mogelijkheden zijn er nog voor de schrijvende pers, de radio- en de televisiejournalistiek?

Over de toekomst van de journalistiek gaat Femke Kramer in gesprek met Tamara Witschge, die onderzoek doet naar digitale media en nieuwe vormen van journalistiek ondernemerschap, Anna Van Cauwenberge, die het nieuwsgebruik van jonge mensen onderzoekt en Sofie Willemsen, initiatiefnemer van het project Pop-up Journalism, waarin burgers over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren over actuele gebeurtenissen.

Zie ook

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.

Documentary, with introduction and discussion by Sami Faltas
Insights into Israel's secret service
English

Charged with overseeing Israel's war on terror-both Palestinian and Jewish- the head of the Shin Bet, Israel's secret service is present at the crossroad of every decision made.