Skip to main content
Theme
J.C Kapteyn Lezing
Nederlands
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Netherlands

Tickets
Uitverkocht!

The Joy of Discovery

Ben Feringa

Nobelprijswinnaar Ben Feringa neemt je mee op ontdekkingsreis door de moleculaire wereld en deelt zijn markante ervaringen na ‘The Magic Call from Stockholm’. Gebaseerd op recente ontwikkelingen in de nanotechnologie schetst hij bovendien perspectieven voor de toekomst.

"In verwondering voorbij de horizon gaan, die onzekere zoektocht naar het onbekende, het biedt de meest fantastische vergezichten. Maar welke wetenschappelijke vraag gaan we stellen? Wat is het pad naar een hopelijk volgende ontdekking? Welke uitdagingen bieden we onze jonge talenten? Fascinerende momenten op mijn reis in die onbekende wereld van het hele kleine, de moleculaire nanotechnologie, maar ook enkele recente vondsten komen aan de orde. De magie van de Nobelprijs bracht daarnaast een rijkdom aan onvoorstelbare ervaringen. Bijzondere momenten uit de afgelopen periode laat ik de revue passeren. Naast de kracht en schoonheid van de wetenschap deel ik de ervaringen die een extra dimensie geven aan ‘de vreugde van het ontdekken’." - Ben Feringa

Ben Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij de Nobelprijs voor Scheikunde, die hij deelt met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart, voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Zijn ontdekking in 1999 van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven roterende molecuul,was een doorbraak van wereldformaat. De potentiële toepassingen van dit concept zijn even talrijk als spectaculair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend is het idee dat moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen om geneesmiddelen met grote precisie naar tot op heden ontoegankelijke plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren. Hij werkt momenteel aan de ontwikkeling van door licht aangedreven moleculaire motoren, die te gebruiken zijn om slimme materialen te maken die reageren op licht. Feringa is onderscheiden met tal van prijzen, waaronder de Spinozapremie in 2004.

J.C. Kapteynlezing
Het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (KNG, opgericht in 1801) organiseert jaarlijks, i.s.m. Studium Generale Groningen, de J.C. Kapteynlezing voor een breed publiek. De lezing is vernoemd naar de vermaarde astronoom Jacobus C. Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde aan de RUG en vele jaren lid van het bestuur en voorzitter van de wetenschappelijke afdeling van het KNG.

See also