Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Locatie

The Big Building (Skybar)
Achterweg 1
Groningen
Nederland

Tickets
Vol!

Kenniscafé Urban Planning

Grootse bouwplannen zijn Groningen niet vreemd. De stad is constant in ontwikkeling. Zo gaat het Hoofdstation flink op de schop, wordt de zuidelijke ringweg aangepakt, en verrijst het Groninger Forum in het centrum. Daarnaast wordt er constant gewerkt om Groningen dé fietsstad van de wereld te laten zijn. Maar hoe werkt urban planning eigenlijk? Waar komt de huidige planning van de stad vandaan en hoe kun je die toekomstbestendig maken? En in hoeverre kun je het menselijk gedrag in de stedelijke ruimte beïnvloeden?

Gespreksleider Alex van den Berg praat met:

Jeroen de Willigen, Stadsbouwmeester van Groningen. Hij  adviseert het college van B&W over de kwaliteit van de ruimtelijk-functionele ontwikkeling van de stad, zoals de projecten rond de Grote Markt en het Stationsgebied. Daarnaast is hij directeur bij De Zwarte Hond,  een ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw.

Elles Bulder, lector Krimp & Leefomgeving bij de Hanzehogeschool en werkzaam bij het onderzoeksinstituut Noordruimte. In haar onderzoek ligt de focus op de gevolgen van de demografische transitie voor de leefomgeving in Noord-Nederland. Daarnaast heeft ze een eigen onderzoeksbureau dat zich richt op de thema’s leefbaarheid, regionale ontwikkeling en cultuur.

Femke Niekerk, universitair docent bij de Basiseenheid Planologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderwijs en onderzoek richten zich op duurzame mobiliteitsvraagstukken en meer specifiek op het concept ‘Shared Space’. Vragen die daarin centraal staan zijn hoe een complex concept als ‘shared space’ geëvalueerd kan worden en welke lessen uit deze evaluaties geleerd kunnen worden, bijvoorbeeld door de gemeente Groningen. Naast docent en onderzoeker, is zij coördinator van de bacheloropleiding ‘Spatial Planning and Design’. 

Ook in deze serie

Sytze Brandenburg, Hans Langendijk en Rob Coppes
Een nieuwe vorm van kankerbestrijding
Nederlands

Dit jaar opent het UMCG, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland, een Protonentherapiecentrum.

Zie ook

Placeholder
Presley Bergen, Sarah Blom, Roels Bosker, Wolbert van Wageningen, Sywert van Lienden
Wat is er mis met ons onderwijs?
Nederlands

Basisvorming, tweede fase, studiehuis, vmbo, competentiegericht leren, het nieuwe leren… Het Nederlandse onderwijs heeft al tientallen jaren te maken met een ongebreidelde verni

Placeholder
Een avond over Nationale Volksliederen
Nederlands

Wij Nederlanders hebben niet zo veel met ons volkslied. De tekst is raadselachtig, de muziek in onze oren te pompeus.