Overslaan en naar de inhoud gaan
In serie
Nederlands
Locatie

Grand Theatre
Grote Markt 35
Groningen
Nederland

Tickets
€20/€15,- voor studenten (inclusief diner)

Kennisdiner Soam Kommen

Carla Roos, Kasper Hendriks en Diederik Roest

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk. Wat gebeurt er als mensen online samenkomen? Gelden hier dan nog dezelfde sociale normen? Is het eigenlijk wel nuttig om te ordenen in groepen en soorten? En kunnen we het idee van samenkomen ook terugzien in het Heelal?
Tijdens het Kennisdiner luister je naar drie talks en ga je in gesprek met je tafelgenoten over de onderwerpen die op tafel komen. Onze gastcurator schrijver en kunstenaar Jantine Wijnja doet artistieke interventies tijdens de avond. Kom uit je bubbel en praat mee over Soam Kommen!

Sprekers

Carla Roos | sociaal psycholoog
Online samen komen, we doen het massaal. Helaas gaat dit niet altijd goed: online lijken gesprekken sneller te escaleren dan offline. Veel gehoorde verklaringen hiervoor zijn: “Door de anonimiteit hoeven we ons online niets aan te trekken van sociale normen” en “Online kunnen berichten gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden”. Maar kloppen deze verklaringen wel?

Kasper Hendriks | evolutionair bioloog
Mensen hebben een drang tot ordenen en groeperen. Biologen ordenen individuen graag in soorten, bijvoorbeeld op uiterlijk. Maar zijn er ook andere manieren? Welke manier is de beste? En is het eigenlijk wel praktisch om het over soorten te hebben?

Diederik Roest | theoretisch fysicus en kosmoloog
In ons huidige idee over de Oerknal is alle materie in het Heelal ontstaan uit kwantumfluctuaties. Doordat deeltjes zich van elkaar scheidden, verdwenen en weer samenkwamen zijn deze in 14 miljard jaar uitgegroeid tot de grote structuren in het Heelal. Wat weten we hierover? En hoe verloopt dit proces in de toekomst? Gaat het Heelal steeds verder samenklonteren?

Gastcurator

Jantine Wijnja | kunstenaar en schrijver
Onze gastcurator Jantine Wijnja vraagt zich af: in hoeverre kun je je verplaatsen in een ander mens, in een octopus of in een steen, en hoe kunnen we dat ter plekke samen uitproberen? Welke momenten van verbinding en van ongemak neem je als publiek eigenlijk met je mee naar binnen? Samen met tapdanser Peter Kuit, impactproducent Noortje Kessels en Minervastudent Milica janković duikt ze – en jij dus ook – in de warme en de koude kanten van ons wij-gevoel.

Jantine Wijnja is kunstenaar en schrijver en reisde voor haar meerjarige project ‘Dit is Nu’ een maand lang door Nederland. Onderweg interviewde iedereen die ze tegenkwam, van straatveger tot burgemeesters.
www.ditisnu.nl

En…

Kruimels, een jong cateringcollectief dat het idee van een mensa nieuw leven inblaast, verzorgt een vegetarisch drie-gangen-menu.

Het Kennisdiner is een samenwerking met Grand Theatre Groningen en wordt twee keer per jaar georganiseerd. We sluiten met deze editie aan op hun maandthema ‘Soam Kommen’. Nieuwsgierig wat zij nog meer rondom dit thema organiseren? Kijk op www.grandtheatregroningen.nl

Ook in deze serie

Zie ook

Christophe Brochard
Evolutie in de stadsjungle
Nederlands

In het kielzog van ’s werelds meest succesvolle diersoort, de mens, hebben veel dieren en planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid.