Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn een half uur voor aanvang gratis af te halen aan de Forum-kassa

Kind van kwetsbare ouders

Iris de Groot, Margrite Kalverboer en Peter van der Ende

Hoe is het voor een kind om opgevoed te worden door een ouder met een verstandelijke beperking?
Het overkwam Iris de Groot, zij groeide op met een zwakbegaafde moeder. Omdat haar moeder haar niet kon voorlezen bij het naar bed gaan ging ze als achtjarige zelf haar moeder maar voorlezen. In feite worden de rollen in zo’n situatie omgedraaid: het kind moet voor de ouder zorgen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor verstandelijk beperkte ouders, maar ook voor ouders met psychische problemen, verslaving, etc. Met schrijnende verwaarlozing en eenzaamheid van de kinderen als gevolg. Plus de schaamte naar de buitenwereld en de oorverdovende afwezigheid van andere volwassenen. Iedereen gaat ervan uit dat er ergens wel iemand verantwoordelijk is. Maar wie is dat? 
Onder druk van de bezuinigingen en de transities binnen de zorg, wordt er van een grote groep mensen meer zelfredzaamheid verwacht. Een kind heeft recht op cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling. Maar wat als de ouders de ontwikkelingsvoorwaarden niet kunnen bieden? Wat zijn de psychische gevolgen voor het kind om zo op te groeien? Waar ligt (juridisch) de grens van verwaarlozing?  En zou iedereen het 'recht' moeten hebben om een kind te krijgen?

Alex van den Berg gaat in gesprek met Iris de Groot, animator en illustrator, zij won vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium, waarmee ze het boek Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder realiseerde, Margrite Kalverboer, orthopedagoog, jurist en bijzonder hoogleraar ‘Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht’ aan de basiseenheid Orthopedagogiek bij de RUG en Peter van der Ende, klinisch psycholoog en senioronderzoeker bij het Lectoraat Rehabilitatie aan de Hanzehogeschool. Hij werkt momenteel aan zijn proefschrift Vulnerable Parenting, a study on parents with mental health problems: strategies and support.

Zie ook

Placeholder
Theo Bouman, Berend van der Lei, Larissa Pans, Marije Lieuwens
De dwang van schoonheidsidealen
Nederlands

Iedereen wil mooi zijn, of op zijn minst mooi gevonden worden door anderen. Jonge meiden en hun moeders worstelen beiden met hun lichaam.

Placeholder
Rien Segers. Co-referent: Frank Jan de Graaf
Nederlands

De wereld na de crisis zal er in veel opzichten volstrekt anders uitzien dan daarvoor. Drie ontwikkelingen zijn daar verantwoordelijk voor.