Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
In serie
Nederlands

Kinderhandel in voetballand

Iwan van Duren, Jesse van de Woenstijne

Voetbal is, zeker in de Derde Wereld, veel meer dan vermaak alleen. Het biedt arme jongeren perspectief en leidt de aandacht af van de dagelijkse ellende. In het nastreven van de grote droom, een contract bij een grote club, nestelen de jongens zich onbewust in de schimmige netwerken van spelersmakelaars. Carlos Villegas is het grootste talent van de Argentijnse voetbalclub CJA Salta. Op een dag wordt hij aangesproken door een scout van een grote club uit hoofdstad Buenos Aires. De scout belooft hem een lucratief contract en de jongen besluit zijn kans te grijpen. De 15-jarige Carlitos neemt afscheid van zijn vrienden en familie en verlaat zijn dorp. Eén halte voor het realiseren van zijn grote droom stapt hij voor de eerste en laatste keer in de bus naar de Argentijnse hoofdstad. Nooit heeft iemand meer iets van hem vernomen. De club waar hij op proef is geweest vond hem niet goed genoeg en stuurde hem weg. Zijn familieleden beschikken niet over de financiële middelen om hun verloren zoon te zoeken. Tot op de dag van vandaag weet niemand waar hij is.Voetbal is, zeker in de Derde Wereld, veel meer dan vermaak alleen. Het biedt arme jongeren perspectief en leidt de aandacht af van de dagelijkse ellende. In het nastreven van de grote droom, een contract bij een grote club, nestelen de jongens zich onbewust in de schimmige netwerken van spelersmakelaars. Gerenommeerde Europese clubs verlagen zich door, via louche makelaars, minderjarige spelers te contracteren. Zodra een voetballer niet voldoet, wordt hij zonder pardon weggestuurd of volledig aan zijn lot overgelaten. De gevolgen zijn catastrofaal. Ook binnen Europa worden minderjarige voetballers verleid om zaakwaarnemers in de arm te nemen. Spelersmakelaars verdienen grof geld aan deze kinderhandel, die inmiddels in de Tweede Kamer is aangekaart. Wereldvoetbalbond FIFA denkt de oplossing in handen te hebben door alle licenties van spelersmakelaars in te trekken. Maar ontstaan er dan niet nóg grotere misstanden waarvan talentvolle jeugdvoetballers de dupe worden? Hoe kunnen minderjarige voetballers beschermd worden tegen de invloeden van spelersmakelaars en grote clubs?

Iwan van Duren werkt als onderzoeksjournalist voor Voetbal International en heeft een wekelijkse videocolumn op VI.nl. Samen met co-auteur Marcel Rözer won hij de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2008 (‘Voetbal in een vuile oorlog’ over het WK van 1978 in Argentinië) en schreef hij een biografie van Guus Hiddink.

Jesse van de Woestijne deed als student sportstudies aan de Hanzehogeschool onderzoek naar de handel in jeugdvoetballers in en vanuit Argentinië.

Interessante links
De Wereld draait door: Iwan van Duren over AZ en Scheringa
De buitenspeler: Boeken over grote coaches

Ook in deze serie

Hanze Lecture
Frank Quix
English

The downfall in the retail sector seems to be unstoppable. The internet is often mentioned as the major disrupting factor. But, is this really the case?

Zie ook

Douwe Draaisma, Loes Damhof, Jennifer Wichers, Tim Runia e.v.a.
Nederlands

Speeddaten, studententheater, improv comedy, singer songwriters, hippe bands, expositie, eten, drinken en feest!

Webinar
Let's Ask... Lucía Berro Pizzarossa
English

Abortion continues to be a highly contentious matter, heavily regulated and medicalised. Recently, the right to abortion has been restricted in the U.S.