Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Kunst: wat heb je eraan?

Barend van Heusden, René Boomkens, Valentijn Fit, column door Pascal Gielen

De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek. Maar wat is de waarde van kunst voor de maatschappij?

Kunst wordt weggezet in het rijtje linkse hobby’s: het slurpt belastinggeld en levert niet direct iets op. Kunst is voor een kleine groep navelstaarders die met de mond vol tanden staan als ze hun ‘liefhebberij’ moeten verantwoorden. Het argument dat kunst onze verbeeldingskracht en kritische houding stimuleert wordt opzij geschoven als elitaire betutteling. De boodschap in de huidige bezuinigingswoede is duidelijk: niet de Raad voor Cultuur of andere deskundigen moeten bepalen wat goede kunst is, maar het publiek.
Kunst is er immers voor de maatschappij. Als het grote publiek niet bereid is ernaartoe te gaan, is er iets fundamenteel verkeerd. Krampachtig wordt de waarde van kunst vervolgens opgehangen aan schijnbaar objectieve criteria als bezoekersaantallen, financiële werfkracht en versterking van de lokale economie. Daarbij lijkt het onderscheid tussen entertainment en kunst te vervagen.
Het is tijd om terug te gaan naar de basisvraag: wat is kunst en waar is het goed voor? Hoe kan je grip krijgen op ‘de waarde van kunst’ voor de maatschappij en het individu? Kun je daar objectieve maatstaven voor opstellen? En moeten we dat willen?

Femke Kramer gaat in gesprek met Barend van Heusden, hoogleraar cultuur & cognitie, over hoe we kunst ervaren en het nut van cultuuronderwijs, René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie en lid van de Raad voor Cultuur, over cultuurbeleid en de maatschappelijke functie van kunst en Valentijn Fit, zakelijk leider van locatietheatergezelschap PeerGroup, over laagdrempeligheid, diversiteit en het inzetten van (podium)kunst als beleidsinstrument.
Kunstsocioloog Pascal Gielen houdt een column over kunst en democratie.

Voorafgaand aan dit Kenniscafe 'Kunst: wat heb je eraan?' vindt de slotconferentie plaats van Creative City Challenge in Groningen: City of Talent: Creative City Challenge-slotcongres

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met Science LinX, de UK en het Groninger Forum, met financiële steun van City of Talent en Noordhoff Uitgevers.

Interessante links
RUG-hoogleraar Barend van Heusden Kunst is een gegeven
Youtube René Boomkens over de maatschappelijke waarde van kunst
Locatietheater Noord-Nederland PeerGroup
Adviesorgaan kunst, cultuur en media Raad van Cultuur
Dewereldmorgen.be Dijkbreuk in Nederlandse cultuurbeleid

 

Ook in deze serie

Cyril Moers, Marion Siebelink, Erwin Steegen
Livestream - Ontwikkelingen in de transplantatiegeneeskunde
Nederlands

Vanwege de coronamaatregelen vindt dit Kenniscafé online plaats. Je kunt het gratis volgen via de livestream die hier op 13 januari verschijnt.

Zie ook

Placeholder
Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema
Nederlands

Drie juweeltjes uit de geschiedenis van de cinema – moet je gezien hebben.

Placeholder
Jolanda Smit, Fanny Janssen, Machiel Vonk
Nieuwe ziekten rukken op
Nederlands

Het blauwtongvirus decimeerde schaapskudden en legde de export van herkauwers plat.

Placeholder
Koosje van Doesen, Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, Marjo Buitelaar
Nederlands

Sinds enige tijd moet je – als je Nederlander wilt worden of als je je in Nederland wilt vestigen – aantonen dat je de taal beheerst en op de hoogte bent van onze gebruiken en g