Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Ligconcert Canto Ostinato

Pianisten/pianists: Sandra & Jeroen van Veen

Veel muziekliefhebbers vielen al voor Canto Ostinato, het betoverende pianostuk van componist Simeon ten Holt. Maar een ligconcert in een lege kerk met twee toppianisten is wel een heel bijzondere ervaring. 

Veel muziekliefhebbers vielen al voor Canto Ostinato, het betoverende pianostuk van de onlangs overleden componist Simeon ten Holt. Maar een concert in een lege kerk met twee vleugels, twee toppianisten en het publiek liggend op matjes, dat is wel een heel bijzondere ervaring. De haast meditatieve klanken van Canto Ostinato voeren je mee op een muzikaal avontuur, terwijl je rustig op je rug ligt te genieten. Actrice Carice van Houten omschreef dit ligconcert als een treinreis, waarin je meerdere landschappen doorkruist: “Negentig minuten later stapte ik uit de trein. Strontgelukkig.”
Het internationaal vermaarde pianoduo Sandra en Jeroen van Veen speelt een unieke uitvoering van de Canto Ostinato. De pianisten navigeren door het stuk, dat bestaat uit 106 secties en een aantal maten die ze naar eigen inzicht kunnen herhalen. De spelers moeten het stuk in de juiste muzikale banen leiden, waarbij ze kunnen inspelen op de akoestiek, het publiek en de sfeer. Zo wordt het concert een soort ritueel, waarvan het resultaat elke keer anders is.
Ter afsluiting van het jaar 2012 geeft Studium Generale je een unieke gelegenheid om je onder te dompelen in een warm bad van prachtige klanken. Met na afloop de mogelijkheid om nog even na te genieten met een drankje.

Sandra Mol en Jeroen van Veen spelen ruim twintig jaar samen. Als het pianoduo Sandra en Jeroen van Veen zetten ze de Canto Ostinato al in vier verschillende versies op cd. Simeon ten Holt, een van Nederlands bekendste componisten, riep hun laatste cd (2008) uit tot de beste opname en vertolking van zijn Canto Ostinato. In de Noorderkerk spelen de pianisten op twee Bösendorfer concertvleugels. Het publiek kan een plekje zoeken rondom de vleugels. Wel een eigen matje meenemen (luchtbedden zijn verboden, vanwege de geluidsoverlast).

Interessante links
www.ligconcert.nl/
YouTube:
Uitvoering met vier vleugels
Interview met componist Simeon ten Holt
Over Simeon ten Holt

Zie ook

Nederlands

In maar liefst vier zalen filosoferen denkers van diverse pluimage over actuele maatschappelijke trends, klassieke kernproblemen uit de filosofie en onderwerpen uit de populaire

Placeholder
Coen Simon en Bert Keizer
Nederlands

‘Als we zoeken vinden we altijd wel iets’ zei de dokter vroeger ter geruststelling tegen de patiënt. En dat is natuurlijk waar als het over het lichaam gaat.

Rich Medina
English

Hip hop's extraordinary origins, evolution, and influence on worldwide culture over the past forty years provide a unique opportunity to explore its impact not only on danc