Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Marinus van der Lubbe en de Rijksdagbrand

Martin Schouten, nawoord Guido van Hengel

Op maandagavond 27 februari 1933 brandde in Berlijn het gebouw van het Duitse parlement, de Rijksdag. Een jonge Nederlander, Marinus van der Lubbe, werd op heterdaad betrapt.


Hitler, sinds een maand rijkskanselier, liet die nacht duizenden politieke tegenstanders arresteren en stelde de volgende dag de grondwet buiten werking. Zo begon zijn dictatuur. Van der Lubbe stierf na een geruchtmakend proces op 10 januari 1934 onder de guillotine. Wie was deze jongen uit Leiden die zich in zijn eentje tegen de Nazi’s verzette en wat dreef hem?

Martin Schouten, journalist en schrijver, publiceerde een boek over Marinus van der Lubbe. Het verscheen in 1986 en is sindsdien herhaaldelijk geactualiseerd. De meest recente druk van zijn Marinus van der Lubbe - een biografie, dateert uit 2008. Onderdeel van zijn lezing is een reeks foto’s van de plaats delict, in 1933 gemaakt door de Berlijnse politie.
In een korte reactie bespreekt Guido van Hengel de overeenkomsten en verschillen tussen de twee rebellen.


buttonMp4Video recording lecture Jimmy Nelson

Interesting links
Website Martin Schouten
Wikipedia.nl - Marinus van der Lubbe
Onvoltooid Verleden.nl - Marinus van der Lubbe

 

Ook in deze serie

Zie ook

Roman Krznaric
The Vanishing Art of Seizing the Day
English

The spirit of carpe diem has been hijacked by consumer culture. Cultural philosopher Roman Krznaric calls us to arms: the time has come to seize back the day.

Marcel Brus, Doeko Bosscher en Jaap de Wilde
Nederlands

Hoeveel macht heeft  de VN bij internationale conflicten? Laten de machtige wereldspelers zich iets gelegen liggen aan het internationaal recht?

Placeholder
Verrassingsprogramma over eten. (mini)lezingen, demonstratie, verhaal, recepten, hapjes, drankje
Nederlands

Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein.