Skip to main content
Nederlands
Time
17:00 – 18:15
Location

Rabozaal, Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
Groningen
Netherlands

Tickets
€4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten

Meer dan één taal

Met livestream!
Merel Keijzer, Ahilan Ratnamohan e.a.
In Nederland is Nederlands de standaardtaal, maar het is niet iedereens moedertaal. Maar liefst 2,5 miljoen kinderen groeien op in een meertalige omgeving. Misschien spreken ze thuis wel Gronings, of Syrisch, of Frans én Engels. Wat is dan ‘eigen’ of ‘vreemd’, als je met meer talen bent opgegroeid? Wat zijn de sociaal-maatschappelijke en politieke gevolgen om in meerdere talen te denken, spreken en schrijven? Hoe zit het met streektalen, zoals het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt?
 
Tijdens dit Kenniscafé gaat Alex van den Berg in gesprek met Groninger onderzoekers over meertaligheid. Hoogleraar Engelse Taalkunde en Engels als Tweede Taal Merel Keijzer doet onderzoek naar het effect van meertaligheid op het brein. Kunstenaar Ahilan Ratnamohan onderzoekt in zijn project Pidgin X de sociaal-culturele en emotionele eigenschappen van een taal en maakte voor o.a. de stad Groningen een eigen pidgintaal. Streektaalconsulent Olaf Vos doet er alles aan om het Gronings te laten overleven door streektaalonderwijs. Adjunct hoogleraar Language Learning Marije Michel doet onderzoek naar cognitieve en interactionele vragen van taal(leer)processen in een tweede taal. Daarnaast geeft Josien Bakker een muzikaal optreden in het Gronings.
 
In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale Groningen, Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. Deze editie is in samenwerking met Centrum voor Groninger Taal en Cultuur.
 
Illustratie: Yvette Compaijen

Dit is een verplaatst programma van 2 december 2021.

 

Also in this series

See also

Placeholder
2 workshops
Nederlands

Ervaar zelf hoe dove en blinde mensen communiceren en maak kennis met gebarentaal en braille op twee interactieve avonden.

Placeholder
Gespreksleider: Doeko Bosscher, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG
Het Grote Amerikaanse Verkiezingsdebat
Nederlands

De epische strijd tussen de Democraten Barack Obama en Hillary Clinton om de nominatie voor presidentskandidaat vindt in Groningen een nieuw hoogtepunt.