Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
€ 4,- / € 2,- SG-kortingspas / studenten gratis

Melodie van de natuur

Zoektocht naar de bouwstenen van het heelal
Ivo van Vulpen

De zoektocht naar de fundamentele bouwstenen van het heelal is ongekend spannend. Met behulp van deeltjesversnellers is het gelukt om steeds verder door te dringen in een wereld die we met het blote oog al lang niet meer kunnen zien. In elke laag zijn er nieuwe geheimen aan de natuur te ontfutselen.

Naast nieuwe en diepe natuurkundige inzichten zoals de quantummechanica en de kernkrachten heeft dat ook geleid tot vele toepassingen in onze moderne maatschappij. Met de ontdekking van het Higgs boson op CERN, het Europees centrum voor deeltjesfysica, was de zoektocht nog niet voorbij. Er zijn nog steeds grote vragen waar we geen antwoord op hebben: donkere materie in het heelal, die vreemde zwaartekracht en waar is alle antimaterie in het heelal toch gebleven? Hoe kunnen we de komende jaren antwoorden vinden op deze raadsels?

Ivo van Vulpen werkt als deeltjesfysicus aan de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Naast zijn onderzoek bij de deeltjesversneller in het CERN laboratorium in Genève geeft hij ook lezingen over fundamentele natuurkunde. Dit voorjaar verscheen zijn eerste boek: De melodie van de natuur. Zoektocht naar de bouwstenen van het heelal.

Zie ook

U-meet 2015
Arjen Dijkstra, Peter Barthel, Kees Hummelen, Jorrit Terra en Stefan Knapen
5 minilezingen en een 3D film
Nederlands

In ‘Rondom de zon’ wordt de zon vanuit verschillende onderzoeksgebieden belicht. Hoe is het gesteld met onze kennis over de zon en zonlicht? 

Kenniscafé in de Nacht van Kunst & Wetenschap
Gespreksleider: Alex van den Berg
Nederlands

Hoe kunnen we energie halen uit het verschil tussen zoet en zout water, uit golven of warmtebronnen?

Ilja Nieuwland
What dinosaurs mean to us, and what they say about our world
English

From the moment dinosaurs were discovered in the early 19th century, they were used as a symbol of wild, uncontrollable nature; this is an image that is perpetuated until today'