Skip to main content

#Metoo en de Griekse goden

Ineke Sluiter, coreferent Maarten De Pourcq

Deze lezing is helaas geannuleerd wegens familieomstandigheden.

Heeft u al een kaartje besteld? U kunt uw kaartje retourneren aan onze balie, Oude Boteringestraat 13.

Kan die Griekse oudheid nog wel? De mythologie barst van de aanstootgevende verhalen over het tot zwijgen brengen van vrouwen, aanranding en zelfs verkrachting. Vaak met de goden als daders. Deze thematiek werd met graagte aangegrepen door kunstenaars uit alle tijden, die veelal vanuit een ‘mannelijke gaze’ taferelen uitbeelden waar de hele #Metoo discussie om draait. Moeten die verwijderd worden uit onze musea? Dat was het onderwerp van een recent debat in de media. Of is er een positieve, zelfbewuste manier waarop we ‘de oudheid’ steeds weer een plaats in ons denken kunnen geven? 

Achter debatten over welke interpretaties van klassieke mythologie wel en niet in musea thuis horen schuilt uiteindelijk de vraag: van wie is die oudheid eigenlijk? Coreferent Maarten De Pourcq bespreekt de voortdurende aantrekkingskracht van antieke verhalen en ideeën. Kunstenaars, schrijvers en politici van alle tijden gebruik(t)en de klassieke oudheid, meestal zoals het hun het beste uitkomt. Hoe kunnen we onze ingewikkelde relatie met de oudheid het beste vorm geven?

Ineke Sluiter is KNAW Akademiehoogleraar en hoogleraar Grieks aan de Universiteit Leiden. Ze is de initiatiefnemer van het onderzoeksproject Anchoring Innovation dat in 2017 een 10-jarige Zwaartekracht-subsidie ontving van de NWO voor onderzoek naar succesvolle innovaties in de Grieks-Romeinse oudheid.

Maarten De Pourcq is hoogleraar Europese letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich op de omgang met de klassieke oudheid als ‘cultureel repertoire’ in Europa in de 20e en 21e eeuw. Hij schreef onder andere over het gebruik van klassieke referenties in het hedendaagse politieke debat.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de Week van de Klassieken en wordt georganiseerd in samenwerking met de afdelingen Oude Geschiedenis en Griekse en Latijnse Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen en Tresoar.

See also

OFFprojects / Amos Ben-Tal & Spinvis
Talkshow, dansvoorstelling en concert in één
English

Howl is a talkshow, dance performance and concert in one event.