Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tickets
Uitverkocht

Nacht van de Levensbeschouwing

Voorbij de ratio
Arjen Lubach in gesprek met Emanuel Rutten en studenten

De wereld van de student anno 2017 draait vooral om feiten, logica en bewijzen. Alles in de wereld is te verklaren. Kennis en rationeel verstand is het enige wat je nodig hebt om het leven te kunnen begrijpen… Toch?

Maar waarom zoeken we naar zingeving als het al duidelijk is hoe het leven in elkaar steekt? Waarom zoeken we naar spiritualiteit en religie als alles zo klaar is als een klontje?

Om hier achter te komen zetten wij tijdens de Nacht van de Levensbeschouwing ratio en gevoel tegenover elkaar. Schrijver, cabaretier en tv-presentator Arjen Lubach gaat in de Martinikerk in gesprek met filosoof en wiskundige Emanuel Rutten en het publiek over religie en levensvragen en het belang van een levensbeschouwing voor studenten. Uiteraard kunnen studenten ook hun vragen aan de sprekers stellen.

Vanaf 22.00 uur zijn er kleinschalige lezingen en workshops over thema’s als satire in religie, de twee gezichten van het boeddhisme, filosofie en levensbeschouwing en het bestaan van God. Maar je kan ook tot rust komen bij de workshop mindfulness, kennis maken met het stadsklooster of genieten van muziek tussen hemel en aarde op de gewelven van de Martinikerk. Vooraf aanmelden voor de kleinschalige lezingen en workshops kan hier.

Tijdens de Nacht van de Levensbeschouwing spreken onder anderen sterrenkundige Peter Barthel, de filosofen Lodi Nauta en Menno de Bree, religiewetenschapper Stefania Travagnin en pastoor Arjen Jellema.

De Nacht van de Levensbeschouwing wordt georganiseerd door de SKLO (Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties), het GSp (Groninger Stu­dentenplatform voor Levensbeschouwing) i.s.m. Studium Generale Groningen.

Zie ook

Kenniscafé Groningen
Esther Hartman, Manon Hilbrands, Aafke van Mourik Broekman
Nederlands

Leerlingen die drie maal per week al bewegend taal- en rekenles krijgen, kunnen beter rekenen en spellen.

Anna Gimbrère, Ben Feringa, Cisca Wijmenga, Maaike Borst e.a.
Nederlands

Wat hebben bananen en komkommers gemeen? Waarom stinkt zweet soms wel en soms niet? Waarom zijn sommige mensen kleurenblind? En hoe is de Martinitoren gebouwd?

Placeholder
Ton Groothuis, Jessica Pass, Irma Ellens Maat
Speeddaten als rituele paringsdans
Nederlands

Je kunt zo ‘zien’ met wie je wel eens een beschuitje zou willen eten, of wie je zo af zou wijzen. We beoordelen mensen constant op de eerste indruk.