Skip to main content
Nederlands
Time
20:00
Location

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Netherlands

Tickets
€3,- / gratis op vertoon studenten- of SG-kortingspas

No goals, no glory

Foppe de Haan, Marije Gemser en Chris Visscher

Jonge voetbaltalenten moeten duidelijke doelen en zelfkennis hebben, willen ze de top bereiken.
Zonder een doelpunt te scoren kun je niet winnen. Maar goals hebben ook te maken met doelen die je wilt bereiken. Getalenteerde jonge voetballers moeten uitdagende maar haalbare doelen stellen en goed weten wat de eisen van die doelen zijn. Het is belangrijk dat ze zelf actie ondernemen en weten wie ze daarbij nodig hebben. Als ze daarnaast optimaal reflecteren op hun eigen sterke en minder sterke kwaliteiten, vergroten ze de kans om de top te halen. Dit blijkt uit grootschalig langlopend onderzoek bij meer dan duizend jeugdsporters die deel uitmaken van talentselecties. Bewegingswetenschapper Marije Elferink-Gemser zal uitleg geven over het onderzoek. ‘Voetbalprofessor’ Chris Visscher bespreekt de resultaten. Voetbaltrainer Foppe de Haan zal met heldere praktijkvoorbeelden van zeer bekende talenten laten zien wie het wel of niet gehaald heeft en waarom.   

Marije Elferink-Gemser is universitair docent bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen, UMCG/RUG en lector bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.  Als onderzoeker volgt ze jeugdsporters in hun ontwikkeling. Foppe de Haan was van 1985 tot 2004 de succesvolle coach van SC Heerenveen. Daarna  werd hij aangesteld als bondscoach van Jong Oranje. In 2006 en 2007 wist hij met Jong Oranje Europees kampioen te worden. Van een groep jonge talenten met verschillende (culturele) achtergronden wist hij een winnend team te smeden. Daarna werkte hij bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en was hij bondscoach van Tuvalu. Chris Visscher was jarenlang gymnastiekleraar en ook assistent trainer bij FC Groningen. Nu is hij hoogleraar Jeugdsport en hoofd van het Centrum voor Bewegingswetenschappen. Belangrijkste aandachtthema’s, talentontwikkeling en de relatie bewegen en cognitie, sport- en schoolprestaties, bij kinderen en jongeren.

Also in this series

See also

Placeholder
Roel Borstlap, Ronald Ohlsen, Marian Verkerk
Zorg, ethiek en ouderschap van kinderen met het Downsyndroom
Nederlands

De 21e maart (21-3) is de jaarlijkse Wereld Downdag. Niet toevallig: Downkinderen hebben het 21e chromosoom in drievoud in plaats van in twee-.

Mens is een zachte machine
Mirjam van Hengel en Frans van Deursen (zang)
Dichter en bioloog
Nederlands

Voor dichter en bioloog Leo Vroman zijn kunst, wetenschap en liefde onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Deirdre Enthoven
Professionals en hun dilemma's
Nederlands

Of het nu gaat om managers en bankiers of medewerkers van de IND en Bureau Jeugdzorg, vrijwel iedereen loopt in zijn werk wel eens tegen een dilemma op.