Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn vanaf een uur voor aanvang gratis af te halen aan de Forum-kassa

Orgaandonatie & transplantatie

Hoe ver zijn we?
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.
Het tekort aan donororganen is in Nederland al jaren een groot probleem. De wachtlijsten voor een nieuwe nier, long, lever of hart zijn onverminderd lang. Nog steeds geeft slechts ongeveer een kwart van de Nederlanders bij leven toestemming voor donatie na overlijden, ondanks aanhoudende acties om het aantal donoren op te krikken, met de Grote Donorshow (BNN) uit 2007 als meest opmerkelijke. 

In ons land is het zo geregeld dat je alleen donor bent als je ingeschreven staat in het donorregister: het zogenaamde ‘Nee, tenzij’-systeem. België kent een ‘Ja, tenzij’-regeling. Iedereen is daar in principe donor, mits er bezwaar tegen wordt gemaakt. Moet Nederland het Belgische systeem overnemen? Welke andere mogelijkheden zijn er om het aantal donororganen te vergroten? Wist je dat kinderen ook donor kunnen worden? En hoe kunnen we het publiek meer betrekken? De kans dat iemand een orgaan nodig heeft, is namelijk groter dan de kans ooit donor te worden. Kortom: het gaat ons allemaal aan.

Zijn er daarnaast ook medische oplossingen voor het tekort aan donororganen? Dit voorjaar presenteerde het UMCG een nieuwe techniek: machineperfusie. Anders dan in de tot nu toe gangbare ‘koelbox’, waarin een orgaan kan worden geconserveerd, wordt het orgaan in de perfusiekamer voortdurend gespoeld met voedingsstoffen en zuurstof. Dit zorgt voor een betere conditie van de organen. Hoe werkt dit proces precies? Is het toepasbaar op alle organen?  Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van het kweken van organen in een dierlijk embryo? En kunnen we over enkele jaren ook organen kweken met behulp van menselijke stamcellen? Is dat toekomstmuziek of luchtfietserij?

Alex van den Berg gaat in gesprek met Henri Leuvenink, hoogleraar experimentele transplantatiechirurgie (UMCG); Marion Siebelink, programmamanager Transplantatiecentrum UMCG en gepromoveerd op pediatric donation; en Inge Loohuis, ex-patiënt die na haar transplantatie deelnam aan de Kilimanjaro-expeditie.

Zie ook

Jan Holmberg
The Myth, the Man
English

The legendary Swedish screenwriter and film director Ingmar Bergman (1918-2007) is one of the most influential film directors of all times.  In a career that spanned 60 years, h

Michael Tomasello
On the Origins of Culture and Cognition
English

Why do the minds and societies of apes and humans differ as much as they do? Simply saying that humans are more intelligent does not yet explain how this situation evolved.

Marja Pruis en Miriam Rasch
Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media
Nederlands

De moderne mens lijkt erg van zichzelf te houden, als je de sociale media mag geloven. Maar is dat wel zo?