Overslaan en naar de inhoud gaan
Kenniscafé Groningen
Nederlands
Tijd
16:30
Locatie

Groninger Forum
Hereplein 73
Groningen
Nederland

Tickets
zijn vanaf een uur voor aanvang gratis af te halen aan de Forum-kassa

Orgaandonatie & transplantatie

Hoe ver zijn we?
Henri Leuvenink, Marion Siebelink en Inge Loohuis

UMCG ontwikkelde een nieuwe bewaartechniek om organen en in een betere conditie te kunnen houden.
Het tekort aan donororganen is in Nederland al jaren een groot probleem. De wachtlijsten voor een nieuwe nier, long, lever of hart zijn onverminderd lang. Nog steeds geeft slechts ongeveer een kwart van de Nederlanders bij leven toestemming voor donatie na overlijden, ondanks aanhoudende acties om het aantal donoren op te krikken, met de Grote Donorshow (BNN) uit 2007 als meest opmerkelijke. 

In ons land is het zo geregeld dat je alleen donor bent als je ingeschreven staat in het donorregister: het zogenaamde ‘Nee, tenzij’-systeem. België kent een ‘Ja, tenzij’-regeling. Iedereen is daar in principe donor, mits er bezwaar tegen wordt gemaakt. Moet Nederland het Belgische systeem overnemen? Welke andere mogelijkheden zijn er om het aantal donororganen te vergroten? Wist je dat kinderen ook donor kunnen worden? En hoe kunnen we het publiek meer betrekken? De kans dat iemand een orgaan nodig heeft, is namelijk groter dan de kans ooit donor te worden. Kortom: het gaat ons allemaal aan.

Zijn er daarnaast ook medische oplossingen voor het tekort aan donororganen? Dit voorjaar presenteerde het UMCG een nieuwe techniek: machineperfusie. Anders dan in de tot nu toe gangbare ‘koelbox’, waarin een orgaan kan worden geconserveerd, wordt het orgaan in de perfusiekamer voortdurend gespoeld met voedingsstoffen en zuurstof. Dit zorgt voor een betere conditie van de organen. Hoe werkt dit proces precies? Is het toepasbaar op alle organen?  Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van het kweken van organen in een dierlijk embryo? En kunnen we over enkele jaren ook organen kweken met behulp van menselijke stamcellen? Is dat toekomstmuziek of luchtfietserij?

Alex van den Berg gaat in gesprek met Henri Leuvenink, hoogleraar experimentele transplantatiechirurgie (UMCG); Marion Siebelink, programmamanager Transplantatiecentrum UMCG en gepromoveerd op pediatric donation; en Inge Loohuis, ex-patiënt die na haar transplantatie deelnam aan de Kilimanjaro-expeditie.

Zie ook

Cyril Moers, Marion Siebelink, Erwin Steegen
Livestream - Ontwikkelingen in de transplantatiegeneeskunde
Nederlands

In 2020 werden er maar liefst 1161 orgaantransplantaties uitgevoerd, maar minstens zoveel mensen stonden op de wachtlijst voor zo’n operatie: 1280.

Webinar
Let's Ask... Lucía Berro Pizzarossa
English

Abortion continues to be a highly contentious matter, heavily regulated and medicalised. Recently, the right to abortion has been restricted in the U.S.

André Aleman, Simon Verhulst, Richard Bruggeman
Hoe ons brein ons fopt
Nederlands

Waar ligt de grens tussen de denkwereld van ‘psychisch gestoorden’ en die van ‘normale’ mensen? Hoe werkt onze waarneming?