Overslaan en naar de inhoud gaan
Placeholder
Thema
Nederlands

Over het conflict Israel - Palestina

Dries van Agt

Voormalig premier Dries van Agt is heel anders over het conflict in het Midden-Oosten gaan denken. Was hij in de jaren 1970 en 1980 – net als veel Nederlanders – vooral op de hand van de staat Israel, hij bepleit nu ook aandacht voor de Palestijnse kant van het conflict. In zijn lezing zal de heer Van Agt zijn eigen ontwikkeling in het denken over het conflict tussen Israel en Palestina schetsen. Vervolgens zal hij ingaan op de vraag hoe we de verschillende ‘spelers’ in het conflict  – de Israëlische samenleving, PLO, Hezbollah, Hamas – moeten beoordelen. Tot slot zal Van Agt zijn visie geven op de vraag of er ooit een eind zal komen aan het conflict en wat de noodzakelijke ingrediënten zijn voor een oplossing. Avondvoorzitter prof. Doeko Bosscher – voormalig Rector Magnificus van de RUG en hoogleraar eigentijdse geschiedenis – opent de avond met een korte inleiding over de verhouding Nederland -Israel.

Mr. A.M.M. (Dries) van Agt is voormalig minister-president en CDA-politicus. Hij was Minister van Justitie in de kabinetten Biesheuvel en Den Uyl en - na de vorming van het CDA in 1977 - de eerste CDA-lijsttrekker. Hij leidde twee centrum-rechtse kabinetten en was na zijn vertrek uit de landelijke politiek achtereenvolgens Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, EG-ambassadeur in Japan en de VS. Momenteel is de heer Van Agt voorzitter van de adviesraad van de Stichting International Forum for Justice and Peace, een stichting die zich inzet voor de Palestijnen.

Stichting Groningen-Jabalya wil tussen Groningen en Jabalya, een Palestijnse stad in het noorden van de Gazastrook, een samenwerkingsrelatie en een vriendschapsband tot stand brengen.

Georganiseerd ism. de Stichting Groningen - Jabalya

Zie ook

Is de juridische waarheid wel de werkelijkheid?
Donald Uges
Waarheidsvinding in gerechtelijk toxicologisch onderzoek
Nederlands

Verdachten worden veroordeeld voor misdrijven als daarvoor voldoende wettig en overtuigend bewijs is.

Eelko Hooijmaaijers
Nederlands

Islam en democratie hebben een ingewikkelde relatie, zoals de recente politieke ontwikkelingen in Iran en Turkije laten zien.

Justin Kroesen, Wouter Slob en Herman Wegter
Het succes van The Passion
Nederlands

Tv-spektakel The Passion is een publiekstrekker. Maar wat blijft er over van het Bijbelse verhaal en de religieuze betekenis?