Overslaan en naar de inhoud gaan
Nederlands
Tijd
20:00

Psychotherapie na seksueel misbruik in de kindertijd

Nel Draijer, coreferent Bertus Faber

Welke vormen van psychotherapie zijn het meest aangewezen na seksueel misbruik in de kindertijd? De vraag is of het misbruik wel de belangrijkste boosdoener is van psychische problemen op latere leeftijd. 

Seksueel misbruik is helaas een veel voorkomend verschijnsel. De kranten staan er vol mee. Veel aandacht ging recent uit naar misbruik van zeer jonge kinderen in een kinderdagverblijf en naar misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk. De hulpverlening in Nederland wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Maar zijn er ‘evidence based’ – op onderzoek berustende – richtlijnen voor de behandeling van de gevolgen ervan?
Er is veel kennis over de behandeling van ‘post traumatische stress stoornis’, maar in het geval van misbruik is er veelal geen sprake van een enkelvoudig trauma. De belastende ervaringen vinden vaak op jonge leeftijd plaats en binnen een familiecontext waar ook van alles aan de hand is. De ontwikkeling van kinderen raakt dan op fundamentelere wijze verstoord. De vraag is of het misbruik wel de belangrijkste boosdoener is. Het scala aan klachten dat we op volwassen leeftijd zien is veel complexer en betreft de gehele persoonlijkheid. Welke vormen van psychotherapie zijn dan het meest aangewezen? Hoe bepalen we dat? En moet het in die behandeling wel altijd over het misbruik gaan?

Dr. Nel Draijer is klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychoanalyticus. Zij is werkzaam als Universitair hoofddocent bij de Vakgroep Psychiatrie van de VU / GGZinGeest. Als onderzoeker, behandelaar en opleider is zij gespecialiseerd in de behandeling van ernstige trauma gerelateerde en persoonlijkheidsproblematiek. Zij maakte deel uit van de Gezondheidsraad over ‘Hervonden herinneringen’ (2004) en over ‘Kindermishandeling’ (2012) en participeerde in de Commissie-Deetman die misbruik van minderjarigen binnen de Rooms Katholieke Kerk onderzocht (2011).
Drs. Bertus Faber werkt als klinisch psycholoog/psychotherapeut bij Martini Ziekenhuis Groningen.

De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO. De lezing is vernoemd naar prof. dr. P.E. Boeke, oud-hoogleraar Klinische Psychologie aan de RUG, ter eervolle nagedachtenis. Opleidingsinstituut PPO wil met deze lezing een breder publiek kennis laten maken met de theorie en methodiek van de psychotherapie en het onderzoek daarnaar. Opleidingsinstituut PPO verzorgt de beroepsopleidingen tot gezondheidszorg (GZ)-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog (meer informatie: www.ppo-opleidingen.nl).
De Pieter Boeke Lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Studium Generale Groningen en de VIP, studievereniging Psychologie Groningen.

Interessante links
Commissie Deetman onderzoek misbruik van minderjarigen in rk kerk
Trouw (2004) Interview Nel Draijer

Georganiseerd door Opleidingsinstituut PPO ism. Studium Generale en de VIP

Ook in deze serie

Zie ook

Hanze Lezing
Suzanne Roelofs
Nederlands

Ons landje heeft een hoop architecten van wereldfaam: Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Erick van Egeraat, Francine Houben, Sjoerd Soeters, Winy Maas… om er maar enkele te noemen.

Film premiere and discussion with Dirk Bezemer
The Good, the Bad and the Ugly
English

Money is nothing more than debt created by banks. How does a debt crisis work? And how can we prevent crises and get out of our current one?

Jouke van Dijk, Hans Revier en Hendrik Hoekstra
Nederlands

Het Waddengebied is de parel van het Noorden en behoort als UNESCO Werelderfgoed tot de top van de wereldnatuur. Maar de Wadden zijn meer dan natuur alleen.