Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands
Tijd
20:00
Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
Groningen
Nederland

Tickets
Uitverkocht

Schaken en een beetje seks

Tex de Wit

Het beroemde Tata Steel Chess Tournament komt naar Groningen. Om in de stemming te komen, organiseert Studium Generale een schaaklezing met Zondag met Lubach-coryfee Tex de Wit. Tex is al zijn hele leven fanatiek schaker en hij vertelt graag over zijn passie. We doorlopen het schaakspel in vogelvlucht. De regels, de rijke geschiedenis, de toekomst, iconische schakers als Fischer, Kasparov en Carlsen, schaken en humor, schaken en tragiek, schaken en het leven zelf. Als het goed is, heb je na afloop zin om te schaken, zin om schaken te volgen, misschien heb je zelfs wel ontdekt dat je eigenlijk gewoon een schaker bent.

Tex de Wit is comedian, presentator en schaker. Hij is hoofdschrijver van het succesvolle Zondag met Lubach. Ook verschijnt hij daar geregeld in beeld als verslaggever of als expert. Daarnaast maakt Tex de komische sketchshow Klikbeet, een serie over nieuwe media. Hij is sinds 2013 aangesloten bij het roemruchte stand-up comedy gezelschap Comedytrain. Tex schaakt al zijn hele leven, behaalde de titel Fide-meester en is veelgevraagd schaakcommentator. 

Tata Steel Chess Tournament Tijdens de 80e jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament in januari 2018 spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters ook een ronde in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Foto: Bowie Verschuuren

Zie ook

Guus Sluiter, Marga Altena en Coen Verbraak
Nederlands

TV-programma’s en internet zijn populaire platforms voor verhalen over sterven en dood. Waarom willen mensen deze intieme verhalen delen?

Jan Holmberg
The Myth, the Man
English

The legendary Swedish screenwriter and film director Ingmar Bergman (1918-2007) is one of the most influential film directors of all times.  In a career that spanned 60 years, h

Placeholder
Koosje van Doesen, Viktoria Koblenko, Frank den Hollander, Marjo Buitelaar
Nederlands

Sinds enige tijd moet je – als je Nederlander wilt worden of als je je in Nederland wilt vestigen – aantonen dat je de taal beheerst en op de hoogte bent van onze gebruiken en g