Overslaan en naar de inhoud gaan
Thema
Nederlands

Sporttalent gespot

Chris Visscher, Pieter Huistra, Adri Broeke

Vaak zien de ouders langs de lijn het al: dat wordt later een topper! In ieder jeugdteam zitten wel een of twee spelers die zouden kunnen uitgroeien tot de nieuwe Robin van Persie of Minke Booij. Maar hoe herken je jong sporttalent en hoe kun je ervoor zorgen dat deze uitblinkers later ook echt de top halen? Daarvoor is een mix van kwaliteiten nodig. Natuurlijk zijn snelheid, uithoudingsvermogen, techniek en een goede lichamelijke conditie belangrijk, maar wat de echte toppertjes onderscheidt van de subtopper of doorsnee speler is spelinzicht en een extreem hoge sportmotivatie. Opvallend is dat deze talenten het aak ook beter doen op school.

Sporttalent is steeds beter te meten. Groningse bewegingswetenschappers volgen al enkele jaren jonge voetbal- en hockeytalenten op de voet. Ze onderzoeken op het veld en met behulp van computersimulaties hoe sportvaardigheden beter kunnen worden opgespoord, aangeleerd, getraind en verbeterd. Scouts, trainers, sportmanagers én ambitieuze ouders kunnen er hun voordeel mee doen. Maar hoe betrouwbaar zijn deze talentmetingen en -voorspellingen? Blijven er niet veel potentiële Cruijffies onopgemerkt? En zit het Nederlandse sportmanagement wel te wachten op wetenschappelijke adviezen?
Bart van der Laar in gesprek met Chris Visscher, hoogleraar bewegingswetenschappen en sportonderzoeker UMCG/RUG, Pieter Huistra, de nieuwe coach van FC Groningen en voormalig topvoetballer en jeugdtrainer, en Adri Broeke, docent sportstudies aan de Hanzehogeschool die onderzoek deed naar de professionalisering van het sportmanagement. Het publiek kan zoals gebruikelijk (lastige) vragen stellen en de proef van de maand blijft altijd weer een verrassing.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek. De site Kennisdebat van de RUG biedt meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid om mee te discussiëren over de thema’s: www.rug.nl/kennisdebat.

Interessante links
Kennislink Talent onder de loep
Volkskrant Jong talent 
Promotieonderzoek Adri Broeke
Wikipedia Pieter Huistra

Ook in deze serie

Ward Rauws, Lise Jans en Martijn Schuit
Nederlands

Klimaatverandering maakt de stad een kwetsbaar gebied; bij hevige regenbuien kan het water soms moeilijk weg en met toenemende warmte vormen steden een soort hitte-eilanden van

Gert ter Horst, Menno de Bree en Evelyn Stoelinga
Uitverkocht!
Nederlands

Tegenwoordig tinderen we er op los en als we daar geen succes mee boeken, zijn er tal van andere apps en datingsites. De mogelijkheden lijken oneindig.

Zie ook

Marcus Lyon, Otavio Schipper, Lucy Avraamidou a.o.
Science Café
English

Artists often ask themselves the same questions as scientists and share many of the same principles: originality, creativity and an open mind.

Martha Nussbaum | Co-speaker: Liesbeth Korthals Altes
Why Democracy Needs the Humanities
English

The value of the arts is no longer self-evident, nor is research and education in the arts.