Overslaan en naar de inhoud gaan

Vogeltrek

Prof.dr. Theunis Piersma

Waarom vliegen trekvogels in de herfst soms wel 10.000 kilometer naar warmere oorden? En waarom overwinteren andere vogels in hun broedgebied? Hoe vinden trekvogels de weg naar Afrika of Nederland? Hoe overleven frêle vogeltjes als de grasmus en de huiszwaluw een afmattende reis over zeeën en woestijnen?

De vogeltrek is een van de meest fascinerende natuurverschijnselen. Wetenschappers proberen door allerlei onderzoek de geheimen ervan te ontrafelen. Ze doen onderzoek naar navigatiesystemen, energiehuishouding, broedsucces en naar de drastische lichamelijke veranderingen die vogels doormaken om de trek te kunnen maken. De laatste jaren is er onder biologen steeds meer aandacht voor de vraag of de opwarming van de aarde de vogeltrek beinvloedt en hoe precies.

Een van die wetenschappers is bioloog Theunis Piersma. Samen met zijn internationale onderzoeksteam onderzoekt hij de manier waarop verspreiding en aantallen wad- en weidevogels samenhangen met klimaat, voedsel, roofvijanden, ziektekiemen en hun historisch-genetische achtergrond. Het onderzoek vindt niet alleen plaats in Nederland, maar ook in vergelijkbare ecosystemen in Afrika, Australië, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. 
 
Theunis Piersma is hoogleraar Dierecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is als waddenbioloog verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Den Burg op Texel. Van Piersma's hand verschenen, naast veel wetenschappelijke publicaties, de verhalenbundel Op de vleugels van de wind (2000), Goudplevieren en wilsterflappers, eeuwenoude fascinatie voor trekvogels (2001) en onlangs, zijn intieme waddenrelaas Waarom nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het wad (2006).

Ook in deze serie

Zie ook

Placeholder
Nederlands

2009 is het jaar van de sterrenkunde. Vierhonderd jaar geleden deed de Italiaan Galileo Galilei de eerste waarnemingen van het heelal met een telescoop.