Skip to main content
Placeholder
Theme
Nederlands

Vrijheid Wereldwijd

Wat is daarvoor nodig?
Garrie van Pinxteren, Mient Jan Faber, Mariko Peters, Harry van Bommel

Wat is er nodig om vrijheid wereldwijd dichterbij te brengen? Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor vrijheid waar iedereen op deze wereld recht op heeft? De Amerikaanse president Roosevelt formuleerde ooit zijn Four Freedoms. Ieder individu heeft recht op een dak boven zijn hoofd, moet gevrijwaard blijven van angst en honger en is bekleed met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. In het Westen zijn we al heel ver in de realisatie van deze vrijheden. Ze zijn bijna vanzelfsprekend geworden. En we vinden ze zo belangrijk dat we ze graag exporteren naar elders. Maar misschien leven daar wel heel andere denkbeelden over het belang van vrijheid. En wellicht kunnen die onze eigen ideeen relativeren, of juist versterken.
Hoe verhouden onze westerse vrijheden zich met die in arme landen of landen met een dictatuur? Wat zijn de mogelijke rechtvaardigingen om elders in de wereld in te grijpen, met als uiteindelijk doel bevordering van vrijheid? Wat is de relatie tussen onze economische vrijheid en de armoede – en dus de onvrijheid – bezuiden de evenaar? 

Debatteren in de Trein van de Vrijheid
Donderdag 8 april rijdt de thematrein ‘Stilstaan bij vrijheid’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei station Groningen binnen. In de trein gaan vijftig studenten met elkaar en kenners van andere culturen in debat over het thema ‘voorwaarden voor vrijheid wereldwijd’. Tijdens het debat rijdt de trein op en neer naar Assen. Te gast zijn: oud-China-correspondent Garrie van Pinxteren, VU-hoogleraar Human security in war situations Mient Jan Faber, RUG-hoofddocent moderne Islam Marjo Buitelaar en RUG-filosoof Pieter Boele van Hensbroek.

In debat met politici
De studenten en deskundige gasten van het treindebat gaan in discussie met het publiek en de Tweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) over de universele randvoorwaarden voor vrijheid, politieke keuzes en internationale missies. Gespreksleider is Jaap de Wilde, RUG-hoogleraar internationale betrekkingen en machtspolitiek.

De vrijheidstrein ‘Stilstaan bij vrijheid’ is een samenwerking van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de NS en het Forum voor Democratische Ontwikkeling.

Interessante links
Stilstaan bij vrijheid de Vrijheidstrein

Georganiseerd ism. Groninger Forum/Dwarsdiep

See also

Placeholder
Olaf Vos en Frank den Hollander
Nederlands

Soms zijn er heel simpele, bijna voor de hand liggende oplossingen voor lastige problemen of alledaagse ongemakken.